Kennis beschouwen we veelal als iets dat we op school hebben geleerd, dat op taal is gebaseerd en voor een groot deel visueel is verworven door te lezen, te kijken en door inzicht. We beseffen echter ook dat ons lichaam uit een uitgebreid reservoir van andere soorten kennis is, die we hebben opgedaan met behulp van onze zintuigen: gehoor, smaak, reuk en tastzin.

We gebruiken onze handen en neus om op de markt fruit uit te zoeken. We gebruiken onze reuk om een geschikte partner te vinden, luisteren om gevaar te bespeuren, en gaan op onze intuïtie af om een idee te vormen van de onzekerheid van anderen. Daarnaast verschaffen de zintuigen informatie waarvan we ons niet altijd bewust zijn. We weten dat een kok zijn reuk en tastzin gebruikt om over de versheid en combinatie van ingrediënten te oordelen. Minder voor de hand liggend is het dat een arts haar handen moet trainen om de juiste diagnose te kunnen vinden, of dat een pottenbakker zijn gehoor moet verscherpen om de echtheid van een porseleinen kom te bevestigen.

Training the Senses Sessies 2017 
Seizoen 2017 van ons Training the Senses-programma biedt een rijke schakering aan onderwerpen en experts. We onderzoeken manieren om ruimte en onze omgeving te meten via gehoor, beweging en het vermengen van onze zintuigen. De serie omvat sessies over plant- en dierwaarneming met Natasha Myers, Thought Collider en Espen Sommer Eide, audio-workshops en gehoortrainingen met respectievelijk David Helbich en Ana Tajadura-Jiménez, denken via dans met Sara Wookey en inzichten in synesthesie met Jamie Ward.