Peer education
Marres ontwikkelt veel programma’s met jongeren. Uitgangspunt hierbij is peer education, waarbij leerlingen en studenten onder leiding van kunstprofessionals en kunstdocenten projecten initiëren, om deze vervolgens te delen met leeftijdgenoten. Marres biedt een inspirerende omgeving, professionele begeleiding en een veilige omgeving, waarin jongeren vrijuit kunnen experimenteren.

Een voorbeeld van zo’n peer education project is Eye-I. Eye-I is ontstaan tijdens zes zaterdagen van intensieve samenwerking, tussen vijfentwintig jongeren uit verschillende landen. De groep bevat jongeren van het United World College, Stichting De Vrolijkheid (behorend bij het AZC in Heerlen) en een aantal reguliere middelbare scholen. In het project deelden jongeren verhalen met elkaar over hun verschillende culturele achtergronden. De tentoonstelling The Floor is Lava vormde hierbij de leidraad. De verhalen zijn te beluisteren op de Eye-I pagina. Klik op een oog om een verhaal te beluisteren.

Eye-I is een online platform door jongeren van verschillende middelbare scholen en het AZC te Heerlen ontwikkeld onder begeleiding van Marres Educatie.  Het uitgangspunt van Eye-I is het (online) delen van cultuur en identiteit in de vorm van beeld en geluid.

Voor “Nederland 75 Jaar Bevrijd” daagt Marres jongeren uit om hun media fragmenten over cultuur en identiteit te delen en zo Eye-I te laten groeien.

Een aantal vragen staan centraal tijdens de hieraan gekoppelde workshop:

Wat is vrijheid en welke cultuur bevordert vrijheid? Waarom is vrijheid essentieel om te worden wie je graag wilt zijn, of om te zijn wie je al bent? Hoe goed ken jij je klasgenoot eigenlijk?

Jongeren onderzoeken vervolgens alledaags menselijk gedrag en objecten, die tekenend zijn voor een bepaalde cultuur of identiteit. Ze maken hier een filmpje over of een foto van, ook kunnen ze hun gedachten inspreken als audiofragment.  Het abstracte begrip ‘Vrijheid’ wordt zo verbeeld of verteld.

Al de beelden en fragmenten zijn vervolgens hier terug te vinden op het platform Eye-I.

Eye-I is onderdeel van een Training the Senses programma voor jongeren. Met dit project slaat Marres een brug tussen de vakken CKV, Mens en Maatschappij en Mediawijsheid.
Deelnemers:
Ahmed, Carina, Christin, Elle, Elya, Fams, Giulia, Hope, Kelly, Leslie, Mayren, Mohammed,
Mohammed, Muntadher, Ousman, Popcan, Sterre, Synne, Tesnim en Thea

Kunstenaars:
Dagmar van Wersch (performance)
Hanneke van Dongen (fotografie)
Manuel Calapez (web development)

Coordinatoren:
Ilse van Lieshout (Marres)
Moos Pozzo (Vrolijkheid)
Afsoun (Vrolijkheid)

Dit project is mede mogelijk gemaakt door steun van:

Stichting Kannunik Salden, de St. Clemensstichtingen het Fonds voor Cultuurparticipatie/Jij maakt het mee.