Stap in de wereld van Ferran Adrià:

Ferran Adrià is een wereldberoemde chef-kok die op een creatieve manier gerechten en kooktechnieken ontwikkelde. In deze challenge gaan we proberen om net als Adrià te werk te gaan.

Wat heb je nodig?

– groot vel papier en gekleurd papier

– pennen, potloden, stiften

– een komkommer, citroen, tomaat (= het object)

– snijplank, mesje, schaar

– smartphone

Stap 1

Schrijf de naam van het object in het midden van het grote vel papier. Welke gedachtes roept dit woord op? Schrijf dit op. Wat weet je allemaal al van het product? Welke voedingstoffen zit er in? Waar wordt het voor gebruikt? In welke gerechten zit het vaak?

Stap 2

Onderzoek heel precies het uiterlijk van het object, snijd hem ook eens open en bekijk de binnenkant. Probeer alle onderdeeltjes die je ziet te benoemen en schrijf dit op je vel papier, je kunt ze ook tekenen.

Maak ook een foto met je telefoon van één onderdeel, denk hierbij na over de vorm of hoek waaruit je de foto neemt.

Stap 3

Hoe voelt de textuur van het object in je mond? Hoe beïnvloed het uiterlijk van het object de smaak? Kies twee structuren van het object en probeer deze te tekenen op je vel.

Stap 4

Welke smaken zitten er allemaal aan het object? Smaakt elk onderdeel hetzelfde? Kies 1 smaak uit en probeer deze te omschrijven met woorden. Schrijf de woorden op je vel.

Probeer nu de gekozen smaak ook te tekenen. Welke vormen en kleuren horen er bij de smaak?

Stap 5

Op welke manier moet je het object aanpassen om het beste de gekozen smaaksensatie te tonen? Je mag er in snijden en hem kapot maken. Denk ook na over de achtergrond, welke kleuren zijn passend? Gebruik hiervoor het gekleurd papier, je kunt hierin knippen en verschillende vormen en kleuren gebruiken. Maak een foto van de beste presentatie.