Een “peer” is de Engelse term voor een leeftijdsgenoot. Peer-to-peer education betekent bij Marres dan ook dat leerlingen en studenten zelf projecten ontwikkelen voor hun eigen achterban. Hierbij biedt het educatie-team van Marres een inspirerende omgeving, professionele begeleiding en een veilig setting, waarin jongeren vrijuit kunnen experimenteren en zich ontwikkelen.

Dit jaar gaan voor het eerst drie jongeren Marres ondersteunen als vrijwilligers. Jamie (17), Mayren (16) en Sterre (14), gaan deze taak op zich nemen als Marres Extended. Naast het stimuleren en ondersteunen van verschillende leeftijdsgenoten en het geven van feedback op nieuwe en bestaande initiatieven of projecten van Marres, werken deze drie jongeren samen met Marres aan een nieuw cultureel/maatschappelijk project dat vervolgens kan worden uitgerold op scholen en festivals.

Supertof! Maarrehh, wie zijn jullie eigenlijk?

Mayren:          

Hoi, mijn naam is Mayren van der Coelen, 16 jaar oud, en ik zit op het Stella Maris College in Meerssen.

Sterre:

Ik ben Sterre Konings en ben 14 jaar oud en ga naar IBBO in Geleen.

Jamie:

Mijn naam is Jamie Halm, 17 jaar oud en ik studeer aan de CIOS-dansopleiding in Sittard.  

 

Wat doen jullie op een normale dag?

Mayren:

Buiten school ben ik altijd al creatief bezig geweest. Tekenen, schilderen, kleien, knutselen, ik vind het allemaal even leuk. Daarnaast hou ik ook van lezen, muziek maken/luisteren, games en films. Als ik tijd heb probeer ik mezelf ook te verdiepen in fotografie.

Sterre:

Op een normale vrije dag ben ik meestal wel bezig met tekenen, paardrijden, babysitten, harp spelen of spreek af met vrienden om samen iets te gaan doen.

Jamie:

Op een normale dag spreek ik af met vrienden, volg ik danstrainingen, ga sporten, shoppen en ik reis graag

 

Hoe zijn jullie bij Marres terechtgekomen? Heb je zelf al eens in een peer educatie groep gewerkt?

Mayren:

Na een lange tijd rondvragen naar plekken om mijn beroepen-stage te doen, kwam ik via de vooropleiding van Kumulus eindelijk terecht bij een perfecte optie. Die optie was Marres. Eerst had ik geen idee wat dit was, maar ik besloot in het diepe te springen en een mail te schrijven. Nog nooit had ik van zoiets als een huis voor kunst en cultuur gehoord. Ook had ik nog nooit de term peer educatie gehoord, dus ik was erg benieuwd naar wat dit allemaal inhield. Ik heb mijn stage kunnen doen bij Marres en al mijn vragen werden beantwoord. In het kort heb ik me zo vermaakt en op mijn gemak gevoeld tijdens de stage dat ik wel moest blijven rondhangen bij Marres.

Sterre:

Ik ben een aantal jaar geleden via school bij Marres terecht gekomen. Elk jaar bezoeken we met school de nieuwe tentoonstelling van Marres en hebben we daar een projectweek over. Ik doe nu ondertussen ook al 3 jaar mee aan het “Peer Education Program” van Marres. Hierbij ontwikkel je met een groep jongeren uit verschillende landen en met verschillende achtergronden een kunstproject als reactie op de tentoonstelling die er dan bij Marres te zien is.

Jamie:

Ik ben bij Marres gekomen via Ilse van Lieshout. Zij heeft mij meegenomen naar diverse tentoonstellingen en heeft mij kennis laten maken met hun “Peer Education Program”. Hierdoor heb ik de afgelopen jaren meegeholpen aan verschillende “Peer Education Programs” en heb ik ook verschillende stages gelopen bij Marres.

 

Stiekem doe je dit natuurlijk ook een beetje voor jezelf, wat hopen jullie uit het project te halen?

Mayren:

Wanneer ik de Havo afgerond heb, zou ik graag naar de kunstacademie willen. Al een lange tijd ben ik dagelijks bezig met creatief zijn, kunst en cultuur. Vrijwilliger zijn bij Marres is daarom dé kans om mezelf verder te ontwikkelen in de kunstwereld. Zo kan ik zien wat er achter de schermen gebeurt en kan ik alvast een netwerk opbouwen voor later. Bij Marres hangt altijd al een vrije en vriendelijke sfeer, ik voel me daardoor al helemaal thuis. Het lijkt me interessant en weer eens iets anders om mee te helpen, ervaring op te doen en nieuwe dingen te leren bij Marres.

Sterre:

Mijn passie ligt bij kunst & cultuur en lessen geven aan kinderen en jongeren. Daarom vind ik het superleuk dat ik het komende jaar als vrijwilliger mee mag werken aan dit jongerenproject bij Marres. Mijn doel is om andere jongeren te laten zien dat kunst leuk is en vaak meer is dan “een schilderijtje aan de muur”.

Jamie:

Komend jaar ga ik als vrijwilliger bij Marres werken om ervaring op te doen binnen de kunst- en cultuursector door te helpen bij tentoonstellingen en projecten. Hier ben ik erg enthousiast over aangezien ik normaliter alleen met dans bezig ben. Ook vind ik het supertof dat Marres ons (Sterre, Mayren en mij) een kans biedt om onze mening te mogen geven vanuit een ander perspectief.

 

Wil je niets missen van de initiatieven en voortgang van Sterre, Mayren en Jamie? Houd dan deze pagina goed in de gaten!

Archief