Bij een bezoek aan de tentoonstelling komen jongeren in aanraking met de ‘versteende’ beelden van kunstenaarsduo Sander Breure & Witte van Hulzen. Samen met een kunstprofessional onderzoeken zij de houdingen en gedragingen van de beelden in de tentoonstelling. Om vervolgens zelf aan de slag te gaan met observaties van kleine dagelijkse rituelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eten van een frietje op de markt, hoe vrienden samen over straat lopen, hoe het avondeten verloopt, het poetsen van je tanden enzovoort.

In een open experiment krijgen de jongeren de opdracht kleine gebaren van culturele rituelen die hen zijn opgevallen uit te beelden met eigen lichaam, te tekenen, boetseren of te omschrijven. Dit vormt een archief van uitingen. Vanuit dit archief kunnen weer grotere beelden worden gemaakt, of nieuwe situaties worden geschetst. ( Afhankelijk van de tijd die de groep heeft.)

Kosten voor een groepsbezoek van 15 leerlingen zijn 50 euro voor max. 1,5 uur. Wilt u met een groep komen , of heeft u vragen / wensen mail naar; educatie@marres.org of naar ilse.vanlieshout@marres.org

Kunstenaarsduo Sander Breure & Witte van Hulzen hebben zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een zeer eigenzinnig en veelzijdig artistiek duo wiens werk steeds op het snijvlak van beeldende kunst, muziek en theater opzoekt. In hun eerste grote solotentoonstelling getiteld The Floor is Lava bevolken ze Marres met sculpturen en geboetseerde portretten van mensen in alledaagse omgevingen. De figuren zijn gemaakt van allerlei materialen zoals klei, textiel en hout. Ze hebben expressieve gezichten, maar zijn verder schetsmatig opgezet met stokbenen, halve torso’s en hangende lappen textiel. De gezichten lijken maskers, los van de lichamen waardoor ze worden ondersteund. Ze leunen tegen een wand, zitten op van bijeengeraapte materialen samengestelde stoelen, staan voor een loket, of wachten op een arriverende trein. Het zijn toneelspelers op zoek naar een voorstelling. Tegelijkertijd vormen ze composities van identiteit, dat vluchtige moment van stilstand in een wereld die in voortdurende beweging is. De gedachte hierachter is dat mensen altijd een rol spelen, in elke omgeving anders, met specifieke karaktertrekken en lichaamstaal.

De titel is ontleend aan een kinderspel waarin deelnemers op afroep onmiddellijk hun voeten van de vloer moeten halen en een houding aannemen, alsof ze versteend zijn in standbeelden. Het vloeibare karakter van de vloer suggereert hier een extra betekenis van een wereld waarover we geen controle hebben, van gedeelde normen die vervagen en een toekomst die onzeker is. Defiguren bevolken een podium dat overblijft wanneer alle vaste waarden zijn verdampt.

Sander Breure en Witte van Hulzen werken al jaren als kunstenaarsduo met een multidisciplinaire praktijk gebaseerd op onderzoek naar de lichaamstaal en de interpretatie ervan. Hun werk werd onder meer bekroond met de Charlotte Köhlerprize in 2018 en de hoofdprijs op het Seoul New Media Festival in 2016.