Sander Breure & Witte van Hulzen, The Floor is Lava, 2019. Foto: Gert jan van Rooij

Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, is een internationaal opererende presentatie-instelling met Maastricht als thuisbasis. Het instituut onderzoekt nieuwe ontwikkelingen in de hedendaagse beeldende kunst en presenteert deze aan het publiek door middel van tentoonstellingen, onderzoeksprogramma’s en publieksevenementen. Hierbij ligt de nadruk op zintuiglijke ontwikkeling, de taal van het lichaam en immersieve omgevingen. Marres werkt samen met beeldend kunstenaars, vormgevers, musici, parfumeurs, wetenschappers en koks bij het produceren van kunstwerken en het onderzoeken van nieuwe artistieke praktijken. Ook steekt Marres veel energie in jong talent.

Marres wordt ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.

Marres werd in 1998 in Maastricht opgericht. Het kunstenhuis ontleent zijn naam aan brouwersfamilie Marres die het huis voor een groot deel van de 20ste eeuw bewoonde. In 2019 viert Marres zijn 20-jarig bestaan.

Marres heeft naast een tentoonstellingsruimte ook een restaurant, Marres Kitchen, en een openbare stadstuin.