De tentoonstelling Adam, Eve & the Devil brengt een zinderend commentaar op het tijdloze karakter van de kunst. Uitgangspunt zijn twee laatmiddeleeuwse getijdenboeken waarin ondanks het volgen van strakke schemata, de sierlijke persoonlijke hand van vaak onbekende meesters zichtbaar is. De kunstenaars wisten in stijl, een gecodeerde letter, een kleine verandering in een patroon of sensitief gebruik van materialen kieren open te wrikken naar nieuwe tijden. Werken van hedendaagse kunstenaars weerspiegelen deze getijdenboeken. Middeleeuwse aureolen echoën in de performance van William Hunt. Langzaam op de grond vallende zweetdruppels in Oscar Santillan’s A Hymn echoot de middeleeuwse verbeelding van Maria’s lijden. Kunstenaars zoeken een vergeten ziel, een veilige haven, een nieuwe omgang met het lichaam en de zintuigen. Daarmee bewijzen ze het bestaan van een spirituele lijn tussen de oude kunst en de kunst van nu.

Met werk van Charbel-joseph H. Boutros, stanley brouwn, David Claerbout, István Csákány, Dario D’Aronco, Thomas Grünfeld, Jos de Gruyter & Harald Thys, Dominique Gonzalez-Foerster, Jean Haincelin (Dunois Meester), Rodrigo Hernández, Sofia Hultén, William Hunt, Alicja Kwade, Wolfgang Laib, Astrid Mingels, Carlo Mollino, Christopher Orr, Thomas Ruff, Stéphanie Saadé, Anri Sala, Oscar Santillan, Gregor Schneider en Conrad van Toul (Meester van de Municher Gouden Legende).

Ardi Poels is de curator van de tentoonstelling. Ontmoet haar bij één van de rondleidingen. Hier aan het woord over de tentoonstelling op de radio L1 en in een interview op op de website van Metropolis M. Lees ook zeker deze recensie: ‘Het lijken grapjes, maar het is in materie gestolde poëzie, het zijn haiku’s die melancholisch stemmen, troost bieden, hoop geven.’ Edo Dijksterhuis over onder andere het werk van Stéphanie Saadé in De Witte Raaf.

Aanvullend programma

Tijdens de tentoonstelling worden verschillende gratis Ontmoet de Curator/Zondag Rondleidingen aangeboden. Gedurende Kunsttour 23, 24 en 25 mei is de toegang gratis en bieden we doorlopend rondleidingen. Op maandag is er van 16:00 tot 18:00 uur een borrel bij Marres Kitchen, met om 17:00uur een performance van Sanne Vaassen.

Tijdens de TEFAF was Marres zeven dagen van de week open van 12.00 tot 19.00 uur met een uitgebreid publieksprogramma met lezingen, films, een workshop en 60 Minute Dinners.

Volg onze Facebook Page