CURATORENTEAM

Marian Cousijn
Marian Cousijn (1987) studeerde Kunstgeschiedenis aan de UvA, gevolgd door de master Museumconservator met een traineeship bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Na haar afstuderen was ze onder meer gallery manager bij Upstream Gallery, projectmedewerker bij het Stedelijk Museum Amsterdam en kunstredacteur voor De Correspondent, waar ze tevens de talkshow Artfest presenteerde. Afgelopen jaar werkte ze als Mondriaan Fund Curatorial Fellow bij Tate Modern aan de tentoonstellingen Giacometti en Modigliani.

Bertan Selim
Bertan Selim (1980) is actief als manager, editor en consultant in de kunsten. Hij is gespecialiseerd in internationaal subsidiebeleid, fotografie en de beeldende kunsten. In het verleden was zijn werk sterk gefocust op educatie en mentorschap-gebaseerde programma’s gerelateerd aan documentairefotografie en beeldende kunst vanuit het Midden Oosten en Noord Afrika tot Latijns-Amerika en Oost Europa. In 2017 cureerde Bertan zijn eerste solotentoonstelling Humanness  (Sexyland, Amsterdam. Bertan werkt momenteel als hoofd Grants and Collaborations bij het Prins Claus Fonds in Amsterdam.

Anne Ruygt
Anne Ruygt (1988) is kunsthistoricus en curator. Tussen 2010 en 2016 maakte ze deel uit van het conservatorenteam van het Stedelijk Museum Amsterdam. Ze stelde diverse tentoonstellingen samen, waaronder Bernadette Corporation, Addition – Schenking Pieter en Marieke Sanders en On the Move (gemeentelijke kunstaankopen). Eind 2016 verscheen haar eerste boek Tussen kunst en document. Fotografiekritiek in Nederland 1980-2015 (nai010), i.s.m. Frits Gierstberg. Afgelopen jaar deed ze onderzoek naar het collectiebeleid van Tate, Museum Boijmans van Beuningen en was ze interim curator bij het FOMU in Antwerpen. Op dit moment werkt ze met fotograaf Ad van Denderen en producent Paradox aan zijn nieuwe project, presenteert ze de talkshow De Donkere Kamer en schrijft ze voor tijdschriften als Metropolis M en EXTRA.

Currents #6

In 2018 presenteren Marres Maastricht en Z33 Hasselt samen de tentoonstelling Currents #6. Currents is een jaarlijkse groepstentoonstelling met werk van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in België, Duitsland en Zuid-Nederland. De tentoonstelling wordt ingebed in een ruimer begeleidingstraject waarin training, netwerk en professionalisering centraal staan. Het traject wordt gezamenlijk door Marres en Z33 georganiseerd en gecommuniceerd.

Met Currents treedt Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht, op als platform voor startende kunstenaars en curatoren, om zo bij te dragen aan een internationale infrastructuur voor talentontwikkeling. Diezelfde doelstelling streeft Z33 – Huis voor Actuele Kunst in Hasselt ook na in haar werking. Met Z33 Talent wil Z33 een motor zijn voor talentontwikkeling.

Na vijf edities is Currents een bewezen platform voor startende kunstenaars en curatoren. De afgelopen jaren hebben 95 kunstenaars van 12 academies werk tentoongesteld, presentaties gegeven en deelgenomen aan workshops. Door hun deelname gaven 12 beloftevolle, internationale curatoren hun carrière een stevige boost.

Het volledige traject (oproep, selectie, training, netwerk en professionalisering curatoren en kunstenaars) wordt gezamenlijk georganiseerd en gecommuniceerd door Z33 en Marres. De tentoonstelling zal wisselend in Maastricht en in Hasselt plaatsvinden. Currents#6 opent op vrijdag 14 december 2018 in Maastricht. Currents#7 is vanaf december 2019 te zien in Hasselt.