Van 13 tot en met 22 maart 2015 biedt Marres een uitgebreid publieksprogramma met films, lezingen, een workshop en 60 Minute Dinners. Gratis entree op vertoon van een toegangsbewijs voor Adam, Eve & the Devil.

Uitgebreide openingstijden: During TEFAF 13.3.2015 – 22.3.2015, van maandag tot en met zondag 12.00 – 19.00 uur

Elke dag 60 Minute Dinner

Ervaar de unieke atmosfeer van het veelgeprezen restaurant van Marres: Marres Kitchen. Geniet van een tweegangendiner (inclusief twee drankjes) voor slechts €30 p.p. Goed te combineren met het publieksprogramma en ideaal voor drukke TEFAF professionals. Reserveren sterk aanbevolen: Chandra Merx

Lezingen, films en een workshop

Presentatie: Allegory of the Cave Painting

Vrijdag 13 maart 18.00 – 19.00 uur

Mihnea Mircan is curator en schrijver. Hij is artistiek directeur van Extra City Kunsthal in Antwerpen. Hij maakte onder meer de tentoonstelling A Slowdown at the Museum en Jean-Luc Moulène Endwards. Mircan zal spreken over zijn recente project The Allegory of the Cave Painting, met als vertrekpunt de prehistorische Bradshaw schilderingen, gekoloniseerd en chromatisch verjongd door rode bacteriën en zwarte schimmels. De lezing ontwart de eigenaardige chronologie van deze schilderingen binnen de contouren waarvan het verleden op allegorische wijze samengaat met een radicale eigentijdsheid. Voertaal: Engels.

Lezing: The Language of Images

Zaterdag 14 maart 18.00 – 19.00 uur

Een lezing door Francesco Stocchi over zijn voorkeur voor beelden ten opzichte van taal in kunstkritiek. Stocchi is curator moderne en hedendaagse kunst van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. In zijn recente tentoonstelling Brancusi, Rosso and Man Ray konden we ‘een kunstwerk door onze eigen ogen zien en gelijktijdig door de ogen van de kunstenaar’. Hij gelooft in een kunstbeschouwing via beelden in plaats van taal. Naast het maken van tentoonstellingen in heel Europa is Stocchi uitgever van het jaarlijkse tijdschrift AGMA, dat is gewijd aan het maken van tentoonstellingen. Voertaal: Engels.

Workshop 'middeleeuwse' miniaturen maken

Zondag 15 maart 14.00 – 16.00 uur

Lukas Stofferis, directeur van de Academie voor Kunsten en Ambachten in Utrecht, zal de techniek van de tactiele en visuele verfijning van de middeleeuwse meesters introduceren. In verband met het beperkt aantal deelnemers graag aanmelden vóór 13 maart: Renee Roukens Voertaal: Nederlands.

Lezing over middeleeuwse miniaturen

Maandag 16 maart 18.00 – 19.00 uur

Heribert Tenschert van antiquariaat Bibermühle in het dorpje Stein Am Rhein (CH) is een wereldwijd bekende specialist op het gebied van antiquarische boeken. Zijn collectie bestrijkt een periode van zo’n negen eeuwen en bevat fameuze middeleeuwse en Renaissance manuscripten. Tenschert spreekt over de twee manuscripten in Adam, Eve & the Devil en belicht hun diepere betekenissen. Voertaal: Duits

Film: Ingmar Bergman, The Magician (1958)

Dinsdag 17 maart 18.00 – 19.45 uur

In het 19e-eeuwse Zweden trekt de magiër Albert Vogler met zijn theater rond en vermaakt hij het volk met voorspellingen, hypnose en kwakzalverij. De wetenschappelijke elite probeert dit bedrog van de zintuigen te ontmaskeren waarna een duivelse strijd met het verstand wordt ontketend. Zweeds gesproken, Nederlands ondertiteld.

Presentatie: Het Blauw van Vermeer

Woensdag 18 maart 18.00 – 19.00 uur

Ige Verslype werkt bij het Rijksmuseum en restaureerde onder meer Johannes Vermeers Brieflezende Vrouw (1663-1664) onder auspiciën van een internationaal comité van experts. Zij vertelt hoe Vermeer zijn betoverende blauwe kleur heeft gemaakt en geeft verrassende details prijs die bij dit nauwkeurige restauratieproces aan het licht zijn gekomen. Voertaal: Nederlands.

Lezing over Metamodernisme

Donderdag 19 maart 18.00 – 19.00 uur

Hoe moeten wij de typisch moderne posities en romantische tendensen die herleven in ons huidige denken over samenleving, cultuur en kunst interpreteren? Timotheus Vermeulen is o.a. codirecteur van het Centre for New Aesthetics en assistent-hoogleraar ‘Cultural Theory’ aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Samen met Robin van den Akker publiceerde hij Notes on Metamodernism (2010). Hij belicht de fascinerende tijden waarin wij leven vanuit een nieuwe culturele logica: het metamodernisme. Voertaal: Engels.

Films van Jos de Gruyter en Harald Thys

Vrijdag 20 maart 18.00 – 19.00 uur

Het kunstenaarsduo Jos de Gruyter en Harald Thys werkt sinds eind jaren ’80 samen. In hun films zien we harkerige personages met scheef getrokken pruiken in vaak huiselijke, maar vervreemdende decors. Met stotterende keelgeluiden geven zij uitdrukking aan diepe angsten. Met een mengeling van feit, fictie en verdrongen geschiedenissen zetten De Gruyter en Thys de deur naar een andere dimensie in ruimte en tijd open. Met een introductie van Ardi Poels, curator van de tentoonstelling Adam, Eve & the Devil. Voertaal: Engels.

Lezing over spiritualiteit in de kunst

Zaterdag 21 maart 18.00 – 19.00 uur

Pádraic E. Moore is schrijver, kunsthistoricus en curator, en momenteel als participant verbonden aan de Van Eyck Academie in Maastricht. Hij schreef het cahier-essay voor de tentoonstelling Adam, Eve & the Devil. In zijn benadering van de kunst toont hij een voorliefde voor het subjectieve en intuïtieve kunstdiscours dat vaak op verborgen zijpaden blijkt te liggen. In zijn lezing belicht Moore deze zijpaden van de kunstgeschiedenis. Voertaal: Engels.

Charlie Kaufman, Synecdoche, New York (2008) Filmavond in Lumière.

Zondag 22 maart 20.30 uur
Ticket: €8.50

De film Synecdoche, New York (2008) is het filmdebuut van regisseur Charlie Kaufman met Philip Seymour Hoffman in de hoofdrol als theaterdirecteur Caden Cotard. Aan het begin van de film koopt zijn secretaresse Hazel een huis dat eeuwig in brand staat. Regisseur Kaufman zei hierover: ‘Hier maakte ze de belangrijkste keuze van haar leven. In de scène vlak voor ze sterft zegt ze dat het einde al besloten lag in het begin.’ Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.
Suggestie: 60 Minute Dinner om 19.00 uur.
LET OP! De film wordt vertoond in de bioscoop Cinema Lumière, Bogaardenstraat 40b (vlakbij Marres).

Volg onze Facebook Page en neem deel aan het Facebook Event voor reminders en updates.