Peer education
Marres ontwikkelt veel programma’s met jongeren. Uitgangspunt hierbij is peer education, waarbij leerlingen en studenten onder leiding van kunstprofessionals en kunstdocenten projecten initiëren, om deze vervolgens te delen met leeftijdgenoten. Marres biedt een inspirerende omgeving, professionele begeleiding en een veilige omgeving, waarin jongeren vrijuit kunnen experimenteren.

Eye-I
Een voorbeeld van zo’n peer education project is Eye-I. Eye-I is ontstaan tijdens zes zaterdagen van intensieve samenwerking, tussen vijfentwintig jongeren uit verschillende landen. De groep bevat jongeren van het United World College, Stichting De Vrolijkheid (behorend bij het AZC in Heerlen) en een aantal reguliere middelbare scholen. In het project deelden jongeren verhalen met elkaar over hun verschillende culturele achtergronden. De tentoonstelling The Floor is Lava vormde hierbij de leidraad. De verhalen zijn te beluisteren op de Eye-I pagina. Klik op een oog om een verhaal te beluisteren.

Hoe goed ken jij je klasgenoot?
In de tweede fase van het project presenteren de deelnemers het project in scholen en instellingen. In samenwerking met Marres is een workshop ontwikkeld waarmee het platform onder de aandacht kan worden gebracht en aan jongeren de mogelijkheid wordt geboden om een persoonlijke bijdrage te leveren. De hoofdvraag van deze workshop is: Hoe goed ken jij je klasgenoot?In deze workshop onderzoekt Marres met de jongeren menselijk gedrag en objecten, die iets zeggen over een bepaalde cultuur of identiteit. Op basis hiervan worden weer verhalen verteld die achter een foto van het oog van de nieuwe verteller worden toegevoegd aan het platform.

Eye-I is onderdeel van een Training the Senses programma voor jongeren. Met dit project slaat Marres een brug tussen de vakken CKV, Mens en Maatschappij en Mediawijsheid.
Deelnemers:
Ahmed, Carina, Christin, Elle, Elya, Fams, Giulia, Hope, Kelly, Leslie, Mayren, Mohammed,
Mohammed, Muntadher, Ousman, Popcan, Sterre, Synne, Tesnim en Thea

Kunstenaars:
Dagmar van Wersch (performance)
Hanneke van Dongen (fotografie)
Manuel Calapez (web development)

Coordinatoren:
Ilse van Lieshout (Marres)
Moos Pozzo ( Vrolijkheid)
Afsoun (Vrolijkheid)

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door steun van:

Stichting Kannunik Salden, de St. Clemensstichtingen het Fonds voor Cultuurparticipatie/Jij maakt het mee.