20 Jaar geleden, op 18 september, opende Marres voor het eerst haar deuren voor publiek. Talloze tentoonstellingen, performances, gesprekken en borrels vonden plaats door de jaren heen, waarbij jij natuurlijk een lang of kort, groot of klein onderdeel van bent!
Graag vieren we de 20ste verjaardag van Marres daarom samen met jou op 18 september vanaf 18:30 uur, en proosten op eenieder die betrokken is of is geweest met het verleden, heden of de toekomst van het kunstenhuis. 

We vieren de afgelopen twee decennia met performances en concerten, waarnaast we de archieven van Marres ingedoken zijn om oude- en nieuwe beeld- en geluidsfragmenten naar boven te halen. Wat misschien nog wel het meest bijzonder is, is dat we momenten uit het verleden herbeleven. Zo start de avond om 18:30 op het Vrijthof, waar we gezamenlijk in een parade naar Marres lopen, waarna vanaf de tweede verdieping van Marres de huissleutel naar beneden gegooid zal worden. Deze twee evenementen zijn een knipoog naar de openingsdag in 1999.

Vanaf 19:30 zullen de kamers van het huis van Marres gebruikt worden voor performances van David Helbich, Mylan Hoezen, Frank Koolen en Puck Vonk, gesprekken met Maria Pask, Gijs Frieling, Ardi Poels, Valentijn Byvanck en Tineke Kambier, en optredens van Echo&Seashell en LosDQ. Ook zullen we de gehele avond beeldmateriaal tentoonstellen, en voor hapjes en drankjes wordt gezorgd.