Datum: 2 juli
Tijden: 14 – 15 u en 20 – 21.30 u

Hrafnhildur Helgadóttir verzorgt een nieuwe, site-specifieke bewerking van haar kunstwerk Improvisation for Painting (2013), dat voor het eerst werd getoond in de Alpineum Produzentengalerie in Luzern, Zwitserland en het Living Art Museum in Reykjavik, IJsland. In een aantal kamers van de tentoonstelling The Painted Bird dienen Helgadóttirs sculpturale objecten als kaders om visuele elementen uit het beschilderde interieur van Marres te isoleren. Drie muzikanten vertalen deze fragmenten vervolgens intuïtief in live-improvisaties op elektrische gitaar, bas en saxofoon. Deze middag- en avondhappenings, geïnspireerd op het Slow Research-thema ‘Not-Knowing’, zijn pure improvisatie: ontmoetingen die in real time plaatsvinden en uitnodigen tot emotionele betrokkenheid en openheid voor dit moment, terwijl de muziek een nieuwe, vloeibare laag toevoegt aan de omgeving van de tentoonstelling.

Performers: Hrafnhildur Helgadóttir, Bergur Thomas Andersen, Tumi Árnason en Indridi Ingólfsson.

Hrafnhildur Helgadóttir
Hrafnhildur Helgadóttir (IS, 1987) is een onafhankelijk beeldend kunstenaar en een van de oprichters van het collectief HARD-CORE, dat in Londen en Amsterdam opereert. Een centraal element van Helgadóttirs artistieke praktijk is haar verkenning van de ‘display’. Ze werkt vaak met musici, waardoor live-performance in haar werken wordt geïntegreerd. Helgadóttir vult The Painted Bird aan met een reflectie op de Europese identiteit vanuit het perspectief van IJsland: een land in de periferie met een lange geschiedenis en vaak complexe relatie met Europa.

Helgadóttirs werk wordt ondersteund door het European Pavilion.

Carolyn F. Strauss van het Slow Research Lab in Amsterdam is curator van de performances van Helgadóttir.

De voorstellingen tijdens reguliere openingstijden zijn toegankelijk met een entreebewijs voor de tentoonstelling The Painted Bird. Voor de avondvoorstellingen zijn aparte tickets verkrijgbaar via de ticketshop.