Marres Currents #4: Running Time is een groepstentoonstelling van kunstenaars die recent afstudeerden in België, het Duitse Ruhrgebied en het zuiden van Nederland. De titel Running Time verwijst naar het moment vlak voordat een idee een vaste vorm krijgt – het ogenblik waarop het creatieve proces begint. In de huidige tijd van information overload is creatieve tijd schaars. Het is echter precies dit vrije tijdsbestek waarin een gedachte een waardevol idee wordt, waarin een intuïtie of een terugkerende impressie onze aandacht vraagt. Het brein heeft deze Running Time nodig om vrij te associëren en latente ideeën aan de oppervlakte te laten komen.

Vergelijkbaar met cinema, waarbij ‘running time’ de speelduur van een film aanduidt, biedt deze tentoonstelling cruciale tijd aan een generatie kunstenaars die geïnteresseerd zijn in verhalen, mythes, feit en fictie. Ze delen een interesse in het ontrafelen van verhalen (al dan niet waargebeurd), en hun werk refereert aan narrativiteit en de tijdsstructuur van cinema. De tentoonstelling speelt met de cyclische aard van kennisvergaring en totstandkoming, en Marres Currents #4: Running Time fungeert als een kader waarin deze verhalen een vervolg vinden.
(Bron: Canvas, Spraakmakers, 14 April 2016)

 

 

Curatoren

Barbara Cueto (ES) is curator van de Vessel room Project in Berlin, curatorial fellow bij Bétonsalon in Parijs en gastcurator bij Mönchengladbach Open House. Bas Hendrikx (NL) is associate curator bij P//////AKT, Amsterdam en werkt aan The Queer Series voor Framer Framed (NL) en Skulptur Bredelar (DE). Voorheen werkte hij voor Galeria Plan B in Berlijn en Hotel Maria Kapel in Hoorn (NL). Cueto en Hendrikx werkten eerder als duo bij het eindproject Your Time Is Not My Time van de Appel, Amsterdam en het Impakt Festival 2016 in Utrecht.

Deelnemende kunstenaars

Caroline Bosc (La Cambre, Brussel),Tim Bruggeman (KASK Gent), Ralph Collier (Sint Lucas Antwerpen), Nathalie De Corte (Académie des Beaux-Arts Liège), Ties van Dijk (MAFAD Maastricht), Kiki Goossen (MAD-faculty Hasselt), Miriam Gossing & Lina Sieckmann (KHM, Keulen), Tessa Groenewoud (KASK Gent), Romee van Oers (AKV St. Joost Breda), Camille Picquot (KASK Gent), Allan Rand (Kunstakademie Düsseldorf), Miriam Sentler (MAFAD Maastricht), Puck Vonk (Sint Lucas Antwerpen), Reinier Vrancken (AKV St. Joost Den Bosch), Thomas Wachholz (Kunstakademie Düsseldorf).

Marres Currents

Marres Currents is nauwelijks meer weg te denken als platform voor jonge kunstenaars en curatoren. In de eerste drie edities werden werken getoond, ontmoetingen gerealiseerd en presentaties georganiseerd van meer dan 75 kunstenaars afkomstig van 12 academies. Marres helpt hiermee startende kunstenaars, curatoren en academies aan een beginnend internationaal netwerk.

Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur ontvangt structurele steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.