Currents #6: Good Intentions toont werk van 17 opkomende kunstenaars die recent afstudeerden aan Belgische, Nederlandse en Duitse academies. Het thema van dit jaar is Good Intentions, waarmee persoonlijke verhalen en politieke statements met betrekking tot identiteit, jeugd en culturele tradities worden samengebracht. Van twerkende tot vloggende kinderen, van de Franse revolutie tot oorlogsvoering via drones en van het maken van kastanjes op zuur tot het verkopen van je ziel voor een ijsje: Good Intentions heeft het allemaal.
Vele van de geselecteerde kunstenaars verhuisden vanuit verschillende delen van de wereld naar de Euregio. Met hun werk reflecteren ze op maatschappelijke thema’s en op hun plaats in de huidige sociaal-politieke status quo. De kunstenaars behandelen thema’s die reiken van geluk tot vervreemding; van omstreden geschiedenissen tot de perversiteit van het internet. Hun werken stellen vragen over moraliteit en belichten het spanningsveld tussen culturele toe-eigening, conformisme en individualisme.

 

Good Intentions combineert fotografie, video, installatiekunst, performance, gedrukt werk en sculptuur. Met de persoonlijke perspectieven en ervaringen van de kunstenaars als focuspunt illustreert deze tentoonstelling de moeilijkheid om in de hedendaagse wereld tot een helder besef van het zelf te komen. De tentoonstelling is samengesteld door Marian Cousijn, Anne Ruygt en Bertan Selim.

Currents is een jaarlijkse groepstentoonstelling met werk van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in België, Duitsland en Zuid-Nederland. De tentoonstelling wordt ingebed in een ruimer begeleidingstraject waarin training, netwerk en professionalisering centraal staan. Deze zesde editie wordt voor het eerst gezamenlijk door Marres en Z33 gepresenteerd.

 

CURATORENTEAM

Marian Cousijn
Marian Cousijn (1987) studeerde Kunstgeschiedenis aan de UvA, gevolgd door de master Museumconservator met een traineeship bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Na haar afstuderen was ze onder meer gallery manager bij Upstream Gallery, projectmedewerker bij het Stedelijk Museum Amsterdam en kunstredacteur voor De Correspondent, waar ze tevens de talkshow Artfest presenteerde. Afgelopen jaar werkte ze als Mondriaan Fund Curatorial Fellow bij Tate Modern aan de tentoonstellingen Giacometti en Modigliani.

Bertan Selim
Bertan Selim (1980) is actief als manager, editor en consultant in de kunsten. Hij is gespecialiseerd in internationaal subsidiebeleid, fotografie en de beeldende kunsten. In het verleden was zijn werk sterk gefocust op educatie en mentorschap-gebaseerde programma’s gerelateerd aan documentairefotografie en beeldende kunst vanuit het Midden Oosten en Noord Afrika tot Latijns-Amerika en Oost Europa. In 2017 cureerde Bertan zijn eerste solotentoonstelling Humanness  (Sexyland, Amsterdam. Bertan werkt momenteel als hoofd Grants and Collaborations bij het Prins Claus Fonds in Amsterdam.

Anne Ruygt
Anne Ruygt (1988) is kunsthistoricus en curator. Tussen 2010 en 2016 maakte ze deel uit van het conservatorenteam van het Stedelijk Museum Amsterdam. Ze stelde diverse tentoonstellingen samen, waaronder Bernadette Corporation, Addition – Schenking Pieter en Marieke Sanders en On the Move (gemeentelijke kunstaankopen). Eind 2016 verscheen haar eerste boek Tussen kunst en document. Fotografiekritiek in Nederland 1980-2015 (nai010), i.s.m. Frits Gierstberg. Afgelopen jaar deed ze onderzoek naar het collectiebeleid van Tate, Museum Boijmans van Beuningen en was ze interim curator bij het FOMU in Antwerpen. Op dit moment werkt ze met fotograaf Ad van Denderen en producent Paradox aan zijn nieuwe project, presenteert ze de talkshow De Donkere Kamer en schrijft ze voor tijdschriften als Metropolis M en EXTRA.

Met dank aan

Currents #6: Good Intentions is een gezamenlijk project van Marres Maastricht en Z33 Hasselt.
De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Grensverleggers – regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland, het Mondriaan Fonds – het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed en FLACC, die vier deelnemende kunstenaars een residentie aanbiedt.

Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur ontvangt structurele steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.