Datum: 21 juni
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Met: Jamie Ward en Christine Söffing
Locatie: De Brandweer

Mensen met synesthesie ervaren de gewone wereld op buitengewone manieren. Voor sommigen heeft elke letter een eigen, specifieke kleur; voor anderen zijn beelden direct gerelateerd aan smaakzin, bewegen nummerreeksen zich glijdend door de ruimte, of is muziek een levendig beeldspektakel. Wetenschappers slagen er nauwelijks in deze vermenging van de zintuigen te verklaren. Zo’n verklaring zou bijvoorbeeld kunnen helpen bij het onderzoeken van manieren om blinde mensen weer te laten zien via de inzet van hun andere zintuigen. In zijn onderzoek verkent Jamie Ward de werking van het synesthetische brein. Christine Söffing verzamelt observaties over synesthesie en maakt gebruik van haar eigen kleur-gehoorsynesthesie en haar kleur-geursynesthesie voor haar werk in experimentele muziek en geluids- en geurinstallaties.

 

Biografieën

Jamie Ward (1972) is Professor in Cognitieve Neurowetenschappen aan de University of Sussex.  Hij is een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van synesthesie wereldwijd, en zijn onderzoeksmethoden zijn gebaseerd op experimentele psychologie en menselijke neurowetenschap. Hij publiceerde ruim 40 wetenschappelijke artikelen en meerdere boeken. Het meest recente, The Frog Who Croaked Blue, is gericht op synesthesie en de vermenging van zintuigen. Daarnaast heeft Ward bijgedragen aan het publieke inzicht in wetenschap door talloze lezingen en media-optredens in kranten en op radio en televisie, waaronder in documentaires die werden geproduceerd door Discovery Channel en BBC Horizon.

Christine Söffing (1964) is een kunstenaar en synestheet die woont en werkt in Neu-Ulm, Duitsland. Ze is artistiek adviseur/coördinator van het centrum voor muziek en kunst van de Universität Ulm, en leider van de groep “experimental music and art” (EMU-Ensemble) aan deze universiteit sinds 2010. Söffing geeft workshops over artistieke technieken en werkt als museumeducator. Sinds 1992 is zij betrokken bij kunstworkshops over het thema synesthesie voor kinderen en volwassenen. Ook geeft zij educatieve lessen over synesthesie aan docenten en kinderbegeleiders, evenals lezingen op congressen over synesthesie. Söffing verzamelt observaties over synesthesie en gebruikt haar eigen synesthesie, die zich uit in verbindingen tussen kleur en gehoor en tussen kleur en geur, in haar werk op het gebied van experimentele muziek/geluid- en geurinstallaties. Haar werk is veelvuldig geëxposeerd en uitgevoerd.

Wat is Training the Senses?

Kennis wordt niet alleen visueel op school verworven, via taal en lesboeken. We leren met al onze zintuigen, door middel van luisteren, proeven, ruiken en aanraken – en zelfs door onze intuïtie te gebruiken. In Training the Senses verkennen en ontdekken deelnemers een nieuw vocabulaire voor al hun zintuigen en nieuwe manieren om ervaring te delen en kennis te verwerven. Training the Senses is een doorlopende serie van Marres, waarbij een indeling tussen de sprekers/performance en het publiek wordt vermeden. Iedereen is welkom om mee te doen.

2019

2018

2017

2016