Heb je je ooit afgevraagd hoe het is om geen kunst te kunnen bekijken? Met deze auditieve collectie ontdekken we kunstwerken met al onze zintuigen behalve zicht. Hoe ervaar jij kunst zonder deze te kunnen zien?

De Onzichtbare Collectie  is een verzameling audiobeschrijvingen van visuele kunstwerken, die verteld worden door verschillende kunstkenners zoals Peter Vandermeersch, Dirk van Weelden, Valentijn Byvanck, Charles Esche, Zeger Reyers en Wim Pijbes. Iedere spreker heeft zelf een kunstwerk geselecteerd en spreekt over een persoonlijke ervaring. Wat voelen, ruiken, fantaseren of horen zij als ze aan dit kunstwerk denken? Luister naar de podcasts en ervaar de kunstwerken in het donker. Sluit jouw ogen en sta open voor deze unieke kunstervaring!

De Onzichtbare Collectie werd tijdens de Museumnacht Amsterdam in 2018 gelanceerd door Mediamatic. In 2019 sluit Marres zich aan als partner van dit project.

Transformeer jouw eigen woonkamer tot een museum waar je naar de mooiste kunstwerken luistert. Deze collectie is een doorgaand project en blijft groeien.

 

 

Fase 2 De Onzichtbare Collectie

In De Onzichtbare Collectie, een samenwerking van Mediamatic en Marres, beschrijven kunstprofessionals hun favoriete kunstwerk in een podcast om blinden en slechtzienden toegang te geven tot kunstwerken die voor hen visueel onbereikbaar zijn. Iedere spreker selecteert zelf een kunstwerk en spreekt vanuit persoonlijke ervaring. Wat voelen, ruiken, fantaseren of horen zij als ze aan dit kunstwerk denken?

Om het huidige project uit te breiden, wil Marres een tweede fase toevoegen waarin niet de professional, maar het publiek vertelt. Door verschillende groepen te benaderen, zoals basisschoolleerlingen, ouderen en personen met een migratie achtergrond, zullen mensen elkaar ontmoeten via het gesproken woord.

Nieuwsgierig geworden? We ontdekken graag samen de mogelijkheden die het beste aansluiten op jouw wensen. Neem gerust contact met ons op via ilse.vanlieshout@marres.org.

Marres heeft dit project ingezonden voor de Museumeducatie Prijs 2019, en eindigde tussen de zes genomineerden.

De teaser voor het project kun je hier beneden bekijken.

De Onzichtbare Collectie is een gezamenlijk project van Mediamatic en Marres.