Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht en Z33 – huis voor actuele kunst in Hasselt, slaan de handen in elkaar voor de organisatie van Currents #6. Currents toont werken van recent afgestudeerde kunstenaars aan academies in België, Duitsland en Zuid-Nederland. De tentoonstelling wordt ingebed in een ruimer begeleidingstraject voor de veelbelovende kunstenaars, waarin training, netwerk en professionalisering centraal staan.

Een bewezen succes

Vijf jaar geleden startte Marres met de jaarlijkse tentoonstellingsreeks Marres Currents. De afgelopen edities waren een groot succes. Bijna 100 kunstenaars van 12 academies uit de Euregio hebben werk tentoongesteld, presentaties gegeven en deelgenomen aan trainingen en workshops. Door hun deelname gaven 12 beloftevolle, internationale curatoren hun carrière een stevige boost.

Samen inzetten op talent

Met Currents treedt Marres op als platform voor startende kunstenaars en curatoren, om zo bij te dragen aan een internationale infrastructuur voor talentontwikkeling. Diezelfde doelstelling streeft Z33 ook na in haar werking. Met de recent opgestarte onderzoekscluster Studio Talent wil Z33 een motor zijn voor talentontwikkeling. Vanuit die gedeelde doelstelling organiseren Marres en Z33 vanaf 2018 Currents samen. Zo bieden zij een Euregionaal platform aan beloftevolle kunstenaars en curatoren.

Vruchtbare Euregio

“Wanneer jonge professionals de wereld instromen met hun eerste vestigingsplaatsen en galeriecontracten, zien we graag dat hun eerste netwerken vanuit Maastricht en Hasselt worden opgebouwd,” zegt Valentijn Byvanck, directeur van Marres. “Daarmee versterken we de reputatie van Limburg als een regio met een vruchtbare humuslaag, waarin kunst gemaakt kan worden en waarin kunstenaars en curatoren hun carrière beginnen.”

Studio Talent

Ook Jan Boelen, directeur van Z33 benadrukt het belang van het beleid rond talentontwikkeling. “Onder de noemer Studio Talent wil Z33 – in dit geval samen met Marres – een dynamische biotoop creëren waarin vernieuwing en experiment de ruimte krijgen en verder ontwikkeld kunnen worden. Door onze krachten te bundelen, winnen we op alle vlakken. Marres en Z33 bouwen samen aan een grensoverschrijdend sterk netwerk voor kunstenaars, instellingen en academies, we krijgen de kans om van elkaar te leren én we versterken de uitstraling van Currents en alle betrokken kunstenaars en curatoren. Een win-win voor iedereen.”

Concreet

Het volledige traject (oproep, selectie, training, netwerk en professionalisering curatoren en kunstenaars) wordt gezamenlijk georganiseerd en gecommuniceerd door Z33 en Marres. De tentoonstelling zal wisselend in Maastricht en in Hasselt plaatsvinden. Currents#6 opent in december 2018 in Maastricht. Currents#7 is vanaf december 2019 te zien in Hasselt.

Marres en Z33 zijn op zoek naar een curatorenteam (minimaal 2 personen) voor de zesde editie van Currents. De call for curators loopt nog tot 25 februari en is te vinden op de websites van Marres en Z33. Aanmelden kan via currents@marres.org

Noot voor de redactie 

Voor meer informatie, interviews en beeldmateriaal, kunt u contact opnemen met Immy Willekens – Communicatie & Marketing Marres Immy.willekens@marres.org of +31 6 48 15 72 86