Shortlist Prix de Rome Beeldende Kunst 2019 bekend
De internationale jury van de Prix de Rome heeft vier beeldend kunstenaars geselecteerd voor de shortlist van de Prix de Rome 2019. De genomineerden zijn: Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim.

Zij ontvangen ieder een werkbudget en worden in de gelegenheid gesteld tijdens een werkperiode van vijf maanden nieuw werk uit te voeren. Het werk zal vanaf 19 oktober 2019 worden tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam. Op basis van het nieuwe werk zal de jury de uiteindelijke winnaar selecteren. De winnende kunstenaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

De jury is onder de indruk van de hoge kwaliteit van het werk van de deelnemende kunstenaars. Bij haar selectie heeft zij zich laten leiden door het stimulerende karakter van de Prix de Rome en gekozen voor kunstenaars die al een gedefinieerde praktijk met een duidelijke focus hebben, maar nog niet volledig gevestigd zijn. Alle finalisten dragen bij aan actuele en relevante debatten in de hedendaagse kunst. Ook de verscheidenheid van artistieke benaderingen en thema’s speelde een rol bij de selectie. De vier geselecteerde kunstenaars bieden elk op eigen wijze, in methode, stijl en verhaal, een poëtische vorm van sociaal engagement. De jury ziet vol verwachting uit naar de projecten die deze vier kunstenaars tijdens hun komende werkperiode zullen ontwikkelen.

Sander Breure (1985) & Witte van Hulzen (1984) begonnen hun samenwerking tien jaar geleden met het maken van dansperformances. Van daaruit begaven zij zich met performances, video’s en sculpturen steeds verder op het terrein van de beeldende kunst. Aan de basis van hun werk liggen dramaturgische analyses van het dagelijks leven en hun observaties van menselijk gedrag. De jury heeft waardering voor de wijze waarop zij deze observaties uitwerken en er verbeeldingsrijke verhalen mee bouwen.
Sander Breure & Witte van Hulzen zijn voorgedragen door Nathanja van Dijk.

Lees het hele artikel hier.