13 April: The Body Here and There

Locatie: Kunstkwartier 6211, Misericordeplein, Maastricht
Tijd: 20.00 – 21.30 uur
Entree: 5 euro (aan de deur) Engels gesproken

Met Jenny Slatman en Kenneth Meijer
Doordat we warmte, kou en pijn waarnemen, evenals aanraking en beweging, ervaren wij ons lichaam als onvervreemdbaar van onszelf. Echter, door andere zintuiglijke ervaringen kan ons lichaam soms juist als vreemd aanvoelen en lijken de grenzen tussen ons eigen lichaam en dat van een ander te vervagen. Experimenten hebben aangetoond dat we gemakkelijk een nephand als deel van ons eigen lichaam kunnen laten ervaren. Vanuit haar eigen onderzoek bespreekt Jenny Slatman de verschillende manieren waarop wij ons lichaam kunnen ervaren, waaronder denkbeeldige, en legt deze uit aan de hand van een dubbel gevoel van lokalisatie. Ons belichaamde bestaan is tegelijkertijd open en besloten, omdat het tegelijkertijd ‘hier’ en ‘daar’ is. Deze concepten leveren stof voor nieuwe revalidatiebehandelingen. Kenneth Meijer presenteert enkele nieuwe inzichten op het gebied van revalidatie die hij heeft opgedaan bij CAREN, het nieuwe virtual reality-laboratorium waar gebruik wordt gemaakt van illusies bij het onderzoek naar het zintuiglijk systeem van het menselijk bewegingsapparaat.

Jenny Slatman

Jenny Slatman
Jenny Slatman (1969) is filosoof met een belangstelling voor zintuiglijke verschijnselen met betrekking tot het lichaam, waaronder een verstoord lichaamsbeeld, lichamelijke integriteit, onvolkomenheden en misvorming. Ze heeft in Amsterdam en Parijs met lichamen gewerkt, als fysiotherapeut en als filosoof. Ze is als Associate Professor verbonden aan de afdeling Health, Ethics and Society van de Universiteit Maastricht. Een recent werk van Slatman is Vreemd Lichaam. Over medisch ingrijpen en persoonlijke identiteit (2014).

Kenneth Meijer

Kenneth Meijer
Kenneth Meijer (1968) is Associate Professor op de afdeling Human Movement Sciences and Human Biology van de Universiteit Maastricht en directeur van het Human Performance Laboratory. Zijn onderzoek is gericht op de neuromechanica van menselijke beweging en de manier waarop mensen tijdens het voortbewegen het evenwicht houden tussen stabiliteit en zuinigheid. Nieuwe technologieën, waaronder het nieuwe virtual reality-laboratorium, zijn van groot belang bij het verkrijgen van inzicht in de manieren waarop het zintuiglijk systeem aan dit evenwicht bijdraagt.

Training the Senses

Kennis beschouwen we veelal als iets dat we op school hebben geleerd, dat op taal is gebaseerd en voor een groot deel visueel is verworven door te lezen, te kijken en door inzicht. We beseffen echter ook dat ons lichaam uit een uitgebreid reservoir van andere soorten kennis is, die we hebben opgedaan met behulp van onze zintuigen: gehoor, smaak, reuk en tastzin. We gebruiken onze handen en neus om op de markt fruit uit te zoeken. We gebruiken onze reuk om een geschikte partner te vinden, luisteren om gevaar te bespeuren, en gaan op onze intuïtie af om een idee te vormen van de onzekerheid van anderen. Daarnaast verschaffen de zintuigen informatie waarvan we ons niet altijd bewust zijn. We weten dat een kok zijn reuk en tastzin gebruikt om over de versheid en combinatie van ingrediënten te oordelen. Minder voor de hand liggend is het dat een arts haar handen moet trainen om de juiste diagnose te kunnen vinden, of dat een pottenbakker zijn gehoor moet verscherpen om de echtheid van een porseleinen kom te bevestigen.

De serie Training the Senses bestaat uit presentaties, workshops en echte warming-upsessies die erop zijn gericht inzicht te krijgen in deze kennisgebieden. In de serie verkennen we de manier waarop we onze zintuigen herkennen en gebruiken en, door ze te trainen, er de wereld beter mee leren kennen. De serie is onderdeel van een meerjarig programma van Marres dat gewijd is aan de zintuigen.

Thanks to:
Maastricht University
Ike Kamphof
Joeri Bruyninckx
Anna Harris
Rob van Duyn
Arie van der Lugt
Emilie Sitzia
Annelies Jacobs