Datum: 4 oktober
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Met: Ana Tajadura-Jiménez en Paul Devens
Locatie: De Brandweer

Met onze zintuigen creëren we mentale weergaves van ons eigen lichaam en de ruimte en gebeurtenissen daar omheen. Deze mentale weergaves hebben invloed op ons emotioneel, sociaal en motorisch functioneren. Het onderzoek van Ana Tajadura-Jiménez laat zien dat deze mentale weergaves niet vast liggen. Haar project The Hearing Body onderzoekt hoe zintuiglijke feedback de manier waarop mensen hun eigen lichaam en de omliggende ruimte ervaren, verandert. Het project laat zien dat de real-time aanpassing van wandelgeluiden zorgt voor een veranderde perceptie van iemands lichaamsgrootte, en op een positieve manier bijdraagt aan iemands loopgedrag en gemoedstoestand. Geluidskunstenaar Paul Devens is geïnteresseerd in manieren waarop geluid gedrag beïnvloedt. Hij zal een artistieke interpretatie van het onderwerp bieden, met praktische voorbeelden en geluidsexperimenten.

Biografieën

Ana Tajadura-Jiménez (1979) is een Ramón y Cajal research fellow aan het Human Neuroscience Lab van de Universidad Loyola Andalucía (ULA) en een Honorary Research Associate aan het Interaction Centre van het University College Londen (UCL). Tajadura-Jimenéz heeft veelvuldig gepubliceerd. Haar werk was wereldwijd in de media en werd gepresenteerd op evenementen in het London Science Museum, de Wellcome Collection en het Being Human Festival. Een hoogtepunt is het artikel over haar project The Hearing Body dat in 2015 in het tijdschrift New Scientist verscheen.

Paul Devens (b.1965) studied at the Academy of Fine Arts and the Jan van Eyck Academy in Maastricht. Currently, he runs a research-based sound practice that links designed space to socio- historical backgrounds. His site-specific installations, architectonic interventions, music performances and CD- and vinyl albums address questions about value, preconception and codes in our civil society. His work has been installed, performed and screened in many places, including Diapason Gallery, New York (2011), Radio Art Festival, Tallinn (2011), Stimulating Synapse, EMAA, Nicosia (2015), Galerija Umjetnina, Split (2015), Hacking Habitat, Utrecht (2016), and bb15, Linz (2016).

Wat is Training the Senses?

Kennis wordt niet alleen visueel op school verworven, via taal en lesboeken. We leren met al onze zintuigen, door middel van luisteren, proeven, ruiken en aanraken – en zelfs door onze intuïtie te gebruiken. In Training the Senses verkennen en ontdekken deelnemers een nieuw vocabulaire voor al hun zintuigen en nieuwe manieren om ervaring te delen en kennis te verwerven. Training the Senses is een doorlopende serie van Marres, waarbij een indeling tussen de sprekers/performance en het publiek wordt vermeden. Iedereen is welkom om mee te doen.

2019

2018

2017

2016