Grote groepen migranten wagen hun leven om Europa binnen te komen. We zien dobberende bootjes, gehelmde mannen en eindeloze beelden van verdronkenen. We horen over illegale kampen, wanhopige gezinnen en wrede smokkelaars. Het reizen van deze vluchtelingen staat in schril contrast met het vrije verkeer binnen de Europese Unie. Terwijl door de Euro, goedkope vliegtickets en open landsgrenzen de wereld binnen handbereik lijkt, gaan de buitengrenzen steeds meer op slot. Het gesprek gaat over migratie, over sociale ongelijkheid en de wijze waarop die vanouds met de voeten wordt uitgedrukt.

De tentoonstelling The Measure of our Traveling Feet richt zich op de sociale en culturele betekenis van migratie. Wat brengt de wereld aan de andere kant van de grens, en hoe verandert met het reizen verleden en identiteit? We volgen de tocht van Paulien Oltheten die via oude en nieuwe wegen in Midden- en Oost-Europa terug naar het Westen reisde. Shilpa Gupta brengt ons in de staat van verwarring die zo eigen is bij het arriveren op een nieuwe plek, en Mounira Al Solh tekent de verhalen op van migranten.

De titel van de tentoonstelling is afgeleid van een gedicht van de Ierse dichter W.B. Yeats (1865-1939) over de wijze waarop het ritme van het moderne Engeland veranderde tijdens de industriële revolutie. Hoe voert de vluchtelingenstroom het huidige “tempo” op en verhoudt zich tot de routes die wij zelf afleggen?

Deelnemende kunstenaars zijn: Francis Alÿs, Anca Benera & Arnold Estefan, Tudor Bratu, Mircea Cantor, Juliana Cerqueira Leite, Shilpa Gupta, Roza El-Hassan, Paulien Oltheten, Wouter Osterholt & Ingrid Hapke, Société Réaliste, Mounira Al Solh, Zsófia Szemző en World Service Authority®.

De tentoonstelling wordt samengesteld door Laura Mudde en Claire van Els.

Société Réaliste, Superimposition of political frontiers at the turn of each century from year 0 to year 2000 on the European Peninsula and its surroundings

Educatie

Marres presenteert in samenwerking met Stichting de Vrolijkheid, de Tapijntuin en het Kunstfront in het kader van de tentoonstelling The Measure of our Traveling Feet een uitgebreid educatieprogramma voor jongeren in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. In dit programma worden jongeren uitgedaagd actief mee te denken over het thema van de tentoonstelling.

Pers

Review Metropolis M: Kun je (post-Trump) nog optimistisch zijn over migratie?

Interview David Gallup van The World Service Authority met curator Laura Mudde

Interview Radio Romania Cultural met de Roemeense kunstenaars Anca Benera & Arnold Estefan en Tudor Bratu en de curatoren Laura Mudde & Claire van Els

Persbericht The Measure of our Traveling Feet – September 2016

Voor meer informatie, interviews en beeldmateriaal, kunt u contact opnemen met Immy Willekens, Communicatie & Marketing, immy.willekens@marres.org of 043 327 02 07

 

Met dank aan

Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur ontvangt structurele steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.

The Measure of Our Traveling Feet in Marres wordt gesteund door The Art of Impact en het Prins Bernhard Cultuur Fonds.

Het werk van Mounira Al Solh wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Het werk van Tudor Bratu is tot stand gekomen dankzij de steun van het Mondriaan Fonds en de heer A.A. van der Helm. En het werk van Anca Benera & Arnold Estefan en Tudor Bratu wordt gesteund door het Roemeens Cultureel Instituut in Brussel.

Speciale dank aan Stichting Jezuïetenberg, FlexForm, Paleopixels, BeamSystems en Sjors Bindels voor medewerking aan het werk van Wouter Osterholt en Ingrid Hapke.

Marres dankt ACAX, Agency for Contemporay Art Exchange in Boedapest, Hongarije.