Dromen en nachtmerries over Europa

Een Gesamtkunstwerk van Marie Aly, Cian-Yu Bai, Bonno van Doorn, Kim David Bots, Gijs Frieling, Natasja Kensmil, Klaas Kloosterboer, Mirthe Klück, Frank Koolen, Fiona Lutjenhuis, Charlott Markus, Kalle Mattsson, Jan van de Pavert, Tanja Ritterbex, Sam Samiee, Charlotte Schleiffert, Derk Thijs, Sarah Verbeek, Helen Verhoeven, Evi Vingerling en Job Wouters.

Europa 2017. Dansen we op een vulkaan? Bereiden een vernieuwd nationalisme, xenofobie, wantrouwen in politiek en democratie, de komst van vluchtelingen en economische onzekerheid ons voor op een afschuwelijke ‘meltdown’? Misschien wel. Het zou ons hoop moeten geven voor dit project, omdat de beste kunst gemaakt wordt in tijden van wanhoop, op momenten dat samenlevingen afbrokkelen en we afstevenen op een nieuwe wereldorde.

The Painted Bird is een totaalproject waarvoor alle muren, gangen, het trappenhuis, vloeren en plafonds van het monumentale huis Marres zijn beschilderd. Met een oppervlakte van 750 m2 toont The Painted Bird een reeks prachtige en beangstigende omgevingen: bezoekers wandelen door een high-tech supermarkt, een stukje oerbos, een Berlijnse hippie ruimte, een spinnengang met portretten en een wisteriakamer.

De tentoonstelling is geregisseerd door Gijs Frieling. Frank Koolen en Kim David Bots maakten een uitgebreide soundtrack met persoonlijke commentaarstem, muziek en geluidseffecten. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie ontworpen door Kalle Mattsson met brieven van de kunstenaars en fotografie van Charlott Markus. De publicatie wordt uitgegeven door Valiz Uitgevers. Het boek is binnenkort verkrijgbaar in de webshop van Marres.

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van de serie immersieve tentoonstellingen in Marres waarin eerder The Winter Anti Depression Show(2014) en Levi van Veluw: The Relativity of Matter (2015) werden gepresenteerd.

Toegangsprijzen

Voor The Painted Bird gelden bijzondere toegangsprijzen, namelijk:

– Reguliere toegangsprijs: €15

– Museumkaart: €5

– 65+ / Studenten / CJP: €7,50

– Vriend van Marres / ICOM / Kinderen tot 18 jaar: gratis

– Studenten MAFAD / Jan van Eyck / Toneelacademie / Conservatorium Maastricht: gratis

Foto's: Charlott Markus, 2017

Pers

Voor meer informatie, interviews en beeldmateriaal, kunt u contact opnemen met Immy Willekens, Communicatie & Marketing, immy.willekens@marres.org of 043 327 02 07

Met dank aan

The Painted Bird wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21 en het BankGiro Loterij Fonds.

Marres organiseerde rondom The Painted Bird een succesvolle crowdfunding campagne met Voordekunst.

Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur ontvangt structurele steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.