Geïnspireerd door de roman The Waves van Virginia Woolf, maakt de Noorse componist Espen Sommer Eide een gelijknamig ruimtelijk muziekalbum voor Marres dat zowel in het huis zal ‘leven’ tijdens de tentoonstelling, als op vinyl uitgebracht wordt. In het voorafgaande jaar aan de opening van The Waves, tussen de lopende tentoonstellingen door, zijn in de verschillende ruimtes van het huis van Marres nachtelijke optredens opgenomen in samenwerking met de stem Mari Kvien Brunvoll en Martin Taxt op microtonale tuba. Jochem Vanden Ecker werd uitgenodigd om het gehele proces te documenteren. Eide componeert met deze opnames een serie werken die elkaar opvolgen in de ruimte en zowel apart als gezamenlijk te beluisteren zijn.

De muziekstukken voeren je kamer voor kamer door het gebouw, de schaduwen van de nachtelijke optredens volgend, waarbij de geschiedenis van de desbetreffende ruimten uit de doeken wordt gedaan. Je hoort muziekstukken, melodieën en ritmes, waarbij de stemmen en perspectieven van de uitvoerende artiesten vermenigvuldigd vanuit meerdere hoeken tegelijkertijd klinken, als in een spiegelpaleis van geluid. De muziek verandert het gebouw in een plek waar talloze werelden mogelijk zijn – volledig gevrijwaard van de blik of aanwezigheid van een bepaald voor- of onderwerp.

Opening

Op vrijdag 15 november vindt de opening van The Waves plaats bij Marres. We nodigen je van harte uit deze om 17:00 met ons te vieren!

Over de kunstenaars

Espen Sommer Eide (1972) is een componist en kunstenaar uit Bergen, Noorwegen. Hij gebruikt muziek en geluid zowel als methode als medium, en zijn artistieke werk vergt een lange­termijn verbinding met specifieke landschappen, archieven, talen en ritmes, en een experimentele benadering van lokale en belichaamde kennis. Naast het maken van installaties en performances, is Sommer Eide een prominente vertegenwoordiger van experimentele, elektronische muziek in Noorwegen, met zijn groep Alog en onder pseudoniem Phonophani, waarmee hij een reeks albums lanceerde bij de labels Rune Grammofon, FatCat en Hubro.

Martin Taxt (1981), geboren in Trondheim (NO), behaalde zijn diploma aan de Academy of Music in Oslo en aan de CNSMDP in Parijs in 2006. Sinds toen heeft hij zichzelf gevestigd in de internationale, experimentele muziek­ industrie. Hij lanceert albums en toert met groepen als Koboku Senjû en Microtub. Sinds 2013 is Taxt ook lid van het award­winnende kunstcollectief Verdensteatret.

Mari Kvien Brunvoll (1984), is een van de meest prominente imporvisatoren in Noorwegen in zang en verschillende eclectische instrumenten. Ze studeerde af aan de Grieg Academy in Bergen, en treed zowel in groepsverband op als solo in de beste Europese jazzclubs en ­festivals. Daarnaast bracht ze albums uit bij labels als Jazzland Recordings en Hubro. Kvien Brunvoll is onderdeel van het trio Building Instrument.

Jochem Vanden Ecker (1976), studeerde fotografie aan de Media en Design Academie in Genk en is woonachtig in Antwerpen. Vanden Ecker’s werk is proces­georiënteerd, met een hybride documentatie methode — vaak in overleg met andere kunstenaars, architectuur of situaties. Vanden Ecker bracht een aantal boeken uit waaronder “A skydog’s time. A skydog’s place” (2015) en “From Brown to Blue” (2013).

The Waves wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, het BankGiro Loterij Fonds, het Mondriaan Fonds, Arts Council Norway, Norwegian Society of Composers, Bergen Municipality, Bergen Centre for Electronic Arts, en SOFA Music.

Marres ontvangt structurele steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.