Het kunstenaarsduo Sander Breure & Witte van Hulzen bevolkt in de theatrale tentoonstelling The Floor is Lava Marres met sculpturen en geboetseerde portretten van mensen in alledaagse omgevingen. De figuren zijn gemaakt van allerlei materialen zoals klei, textiel en hout. Ze hebben expressieve gezichten, maar zijn verder schetsmatig opgezet met stokbenen, halve torso’s en hangende lappen textiel. De gezichten lijken maskers, los van de lichamen waardoor ze worden ondersteund. Ze leunen tegen een wand, zitten op van bijeengeraapte materialen samengestelde stoelen, staan voor een loket, of wachten op een arriverende trein. Het zijn toneelspelers op zoek naar een voorstelling. Tegelijkertijd vormen ze composities van identiteit, dat vluchtige moment van stilstand in een wereld die in voortdurende beweging is. De premisse hierachter is dat mensen altijd een rol spelen, in elke omgeving anders, met specifieke karaktertrekken en lichaamstaal.

De titel is ontleend aan een kinderspel waarin deelnemers op afroep onmiddellijk hun voeten van de vloer moeten halen en een houding aannemen, alsof ze versteend zijn in standbeelden. Het vloeibare karakter van de vloer suggereert hier een extra betekenis van een wereld waarover we geen controle hebben, van gedeelde normen die vervagen en een toekomst die onzeker is. De figuren bevolken het podium dat overblijft wanneer alle vaste waarden zijn verdampt.

Interview
Voor het tentoonstellingsboek interviewde directeur Valentijn Byvanck de kunstenaars: Interview Sander Breure & Witte van Hulzen

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie On Gestures of Doing Nothing, gemaakt door Sander Breure & Witte van Hulzen. Deze is verkrijgbaar bij de receptie of via onze webwinkel.

Immersieve tentoonstellingen
The Floor is Lava
is onderdeel van een serie immersieve tentoonstellingen in Marres waarin kunstenaars worden uitgenodigd om niet zomaar bestaand werk te komen brengen en in de ruimte te plaatsen, maar om het hele huis tot een reservoir, denkraam en installatie van hun werk te transformeren. Andere tentoonstellingen in deze serie zijn Levi van Veluw: The Relativity of Matter(2014-15), The Painted Bird (2016) en Dreaming Awake (2018).

Over Sander Breure & Witte van Hulzen
Sander Breure en Witte van Hulzen wonen en werken beiden in Amsterdam. Breure studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium, Den Haag, en Van Hulzen behaalde zijn diploma bij ArtEZ in Arnhem. Hun multidisciplinaire praktijk is gebaseerd op onderzoek naar de lichaamstaal en de interpretatie ervan. Ze worden vertegenwoordigd door tegenboschvanvreden, Amsterdam.

met dank aan

The Floor is Lava is (mede) mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds 21, het BankGiro Loterij Fonds en het Mondriaan Fonds. Marres organiseerde voor deze tentoonstelling samen met Voordekunst een succesvolle crowdfunding campagne.

Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur ontvangt structurele steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.