Datum: 20 september
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Met: Roger Kneebone, Dusia Kneebone en Jozef Youssef
Locatie: De Brandweer

Met onze handen voelen we het verschil tussen verschillende soorten textiel of tussen rijp en onrijp fruit. Deze kennis die onze handen bezitten is ook cruciaal voor chirurgen, koks, wetenschappers en kunstenaars. In deze presentatie delen experts met uiteenlopende achtergronden inzichten over hoe zij hun tastzin gebruiken om kennis te vergaren. Roger Kneebone (chirurg en educator), Jozef Youssef (toonaangevend chefkok en gastronomisch onderzoeker) en Dusia Kneebone (zeebioloog, kunsthistoricus en hoedenmaker) onderzoeken hoe het culinaire concept ‘mise-en-place’ – de manier waarop experts hun werk organiseren op het kruispunt van handen, werktuigen en materialen – zich in verschillende disciplines manifesteert. Ze illustreren de technieken die ze gebruiken en nodigen het publiek uit om ‘handkennis’ zelf te ervaren.

 

Biografieën

Roger Kneebone (1954) is clinicus, educator en leider van het Centre for Engagement and Simulation Science van het Imperial College London en het Royal College of Music–Imperial Centre for Performance Science. Als academicus en innovator bouwde Kneebone een onorthodox en creatief team op van clinici, computerwetenschappers, ontwerpers, sociale wetenschappers, historici, kunstenaars, ambachtslieden en performers. Hij is een Wellcome Trust Engagement Fellow en werd in 2011 een National Teaching Fellow. Kneebone presenteert Countercurrent, een tweewekelijkse iTunes-podcast van 30-45 minuten durende gesprekken met mensen wiens interesse en carrière grenzen overstijgen.

Dusia Kneebone (1954) is opgeleid tot zeebioloog, veranderde van carrière en werd kunsthistoricus. Ze heeft zich verdiept in ambachten als kantklossen, naaien, breien met kleuren, keramiek en hoedenmaken. Dusia en Roger hebben jarenlang samengewerkt aan het simulatie-georiënteerde werk dat hij initieerde aan het Imperial College, waarin perspectieven uit de klinische praktijk, wetenschap, kunst, ambacht en performance werden geïntegreerd.

Jozef Youssef (1981) is het creatieve brein achter Kitchen Theory, een platform voor experimentele diners en zintuiglijke verkenningen voor het bedrijfsleven. Deze multi-zintuiglijke ervaringen liggen in het verlengde van zijn onderzoek naar de domeinen van zintuiglijke perceptie en de toekomst van de gastronomie. Dit wordt uitgevoerd door een interdisciplinair team van medewerkers, waaronder wetenschappers, academici, ontwerpers en kunstenaars. Voordat hij zich richtte op zijn passie voor een meer experimentele vorm van gastronomie werkte Jozef in enkele van de toprestaurants en vijfsterren-luxehotels van Londen, waaronder Hélène Darroze at the Connaught en het Dorchester Hotel.

Wat is Training the Senses?

Kennis wordt niet alleen visueel op school verworven, via taal en lesboeken. We leren met al onze zintuigen, door middel van luisteren, proeven, ruiken en aanraken – en zelfs door onze intuïtie te gebruiken. In Training the Senses verkennen en ontdekken deelnemers een nieuw vocabulaire voor al hun zintuigen en nieuwe manieren om ervaring te delen en kennis te verwerven. Training the Senses is een doorlopende serie van Marres, waarbij een indeling tussen de sprekers/performance en het publiek wordt vermeden. Iedereen is welkom om mee te doen.

2019

2018

2017

2016