Datum: 30 mei
Tijd: 10:30 – 13:30 uur
Met: Alexis Blake
Locatie: Theater aan het Vrijthof
Taal: Engels gesproken
Workshop: Max 15 personen.
Je kunt jouw aanvraag voor deelname vóór 19 mei insturen.

Vertrouw jij jouw lichaam?
Weet je waar in jouw lichaam jij verschillende emoties opslaat?
Wat vertelt jouw zenuwstelsel je?
Sta jij het jouw lichaam toe jouw dagelijkse gedachten en trauma’s uit het verleden te verwerken?
Wat communiceert jouw lichaam met je, dat jouw geest niet wil horen?

In deze workshop richt Alexis Blake zich erop onze lichamen naar een staat van zijn te begeleiden waarin zich vrijelijk kunnen bewegen en eerlijk kunnen reageren, zonder filters. Daardoor kunnen we emoties traceren die in het lichaam opgeslagen zijn, en beginnen ruimte te creëren voor expressie en reflectie. De workshop is onderdeel van het grootschalige project Anthology of Anger van de kunstenaar. In dit project verkent zij hoe cultuur, geschiedenis en DNA invloed uitoefenen op onze uiting of onderdrukking van emoties, tegenover de authentieke beweging van deze emoties in het lichaam.

Hoe doe je mee?
Deze workshop is voor iedereen die geïnteresseerd is in beweging, nieuwsgierig is, en openstaat voor experimenten.
Ervaring met dans is niet nodig, ook is er geen leeftijdsgrens.
Geïnteresseerden worden vriendelijk verzocht om uiterlijk 19 mei een korte motivatiebrief (max. 200 woorden) te sturen naar jessica.capra@marres.org.
Aan de workshop kunnen maximaal 15 mensen deelnemen, die zullen door de kunstenaar worden geselecteerd.

Biografie
Alexis Blake heeft een multidisciplinaire praktijk waarin beeldende kunst, beweging en performance worden gecombineerd. Ze verkent de manier waarop het lichaam wordt gerepresenteerd en als een archief wordt behandeld, een perspectief dat zij vervolgens kritisch onderzoekt, doorbreekt en herziet. Haar werk verhoudt zich direct tot de representatie en subjectificering van het vrouwelijk lichaam, dat ze tegelijkertijd activeert als een locatie en een middel voor sociaal-maatschappelijke verandering. In dit proces brengt zij ruimtes aan waarin systemen van representatie en macht kunnen worden blootgelegd en vermeden.

Blake behaalde een MA in Fine Art aan het Piet Zwart Institute, Rotterdam (2007) en was artist-in-residence bij de Delfina Foundation, Londen (2016) en de Jan van Eyck Academie, Maastricht (2014–15). Haar werk is gepresenteerd op locaties als de Riga Biennial 2018, BOZAR (Brussel), Performatik19 (Brussel), Rijksmuseum (Amsterdam), British Museum, Block Universe Performance Festival (Londen), ExtraCity (Antwerpen) en La Triennale di Milano XXI (Milaan).

 

Foto's: Rob van Hoorn

Wat is Training the Senses?

Kennis wordt niet alleen visueel op school verworven, via taal en lesboeken. We leren met al onze zintuigen, door middel van luisteren, proeven, ruiken en aanraken – en zelfs door onze intuïtie te gebruiken. In Training the Senses verkennen en ontdekken deelnemers een nieuw vocabulaire voor al hun zintuigen en nieuwe manieren om ervaring te delen en kennis te verwerven. Training the Senses is een doorlopende serie van Marres, waarbij een indeling tussen de sprekers/performance en het publiek wordt vermeden. Iedereen is welkom om mee te doen.

2019

2018

2017

2016