Geluiden van huizen en steden
Welke geluiden bepalen ons dagelijks bestaan?

Datum: 12 juni
Tijd: 7 – 9
Locatie:  De Brandweer
Taal: Engels
Train je zintuigen met: Elise ‘t Hart, Soundtrackcity, Annelies Jacobs, Marc Alberto
Kosten: 5 euro, 2,50 studenten, 2,50 euro.

 

—-

We registreren ons dagelijks bestaan voornamelijk visueel. Toch is onze oriëntatie net zo afhankelijk van geluid. We luisteren aandachtig naar geluiden van auto’s, fietsen, bus en metro als we door de stad navigeren, en we luisteren misschien nog subtieler naar het geluid van koffiepotten, wasmachines en bewegende stoelen als we thuis zijn. Deze geluiden zijn ons zo bekend, dat ze ons bewustzijn niet bereiken. Maar als ze wegvallen, missen we iets. In deze sessie verkent Marres de geluiden van het alledaagse leven met kunstenares Elise ‘t Hart, onderzoeker Annelies Jacobs en artiest initiatief soundtrackcity.

Elise ‘t Hart
Elise ‘t Hart is geluidskunstenaar die muziek, geluid en beeldende kunst met elkaar combineert. In 2013 richtte ze het Instituut voor Huisgeluidop, een groeiende verzameling van geluiden die ze registreert, manipuleert, imiteert, omschrijft en verbeeldt: een krakende vloer, een zoemende koelkast, een tikkende verwarming, het kletterend douchewater, de blazende afzuigkap, tsjilpende vogels, of een rinkelende deurbel. ’t Hart verbeeldt geluid ook in film, foto’s, installaties en notities. Liefhebbers van haar huisgeluiden kunnen wekelijks een geluidenabonnement afnemen.

Annelies Jacobs
Annelies Jacobs is opgeleid als architect, softwareontwerper en sociaal wetenschapper en is geïnteresseerd in de relatie tussen (gebouwde) omgeving, technologie, sociale praktijken en culturele overtuigingen. Haar onderzoek richt zich op de relatie tussen stedelijk geluid, de toe-eigening van de openbare ruimte en de perceptie van het stadsleven en bouwt voort op stedelijke- en milieugeschiedenis en sound studies. Jacobs’ onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een interactieve geluidsinstallatie in het Amsterdam Museum.

Soundtrackcity
Soundtrackcity is de naam waaronder Renate Zentschnig en Michiel Huijsman sinds 2009 geluidskunst maken, produceren en verspreiden. De projecten van Soundtrackcity zijn een gezamenlijke verkenning van de publieke klankruimte, met als uitgangspunt dat deelnemers door middel van luisteren een verbintenis aangaan met de stad. Soundtrackcity werkt samen met lokale (burger-)initiatieven en maatschappelijke instellingen, om zo de kloof tussen kunst en wetenschap te dichten. Urban Sound Lab, Sonic West en Crowdsourcing Mr. Visserplein zijn drie voorbeelden van Soundtrackcity projecten.

Marc Alberto
Marc Alberto is in variërende volgorde componist, saxofonist, en geluidskunstenaar. Uit een kenmerkende combinatie van traditie in media en techniek met experimentele technieken en processen wordt zijn fascinatie met klankkleur en textuur zeer duidelijk.

2019

2018

2017

2016