Datum: 8 juni
Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Met: Ruud Hendriks en Ike Kamphof
Locatie: Misericordeplein Maastricht
Entree: regulier is 5 euro, student is 3 euro
Taal: Engels gesproken

Hoe kunnen we kennis vergaren over onze lichamelijke handelingen en reflexen door mensen te bestuderen die extra gevoelig zijn voor het woordloze gedrag van anderen? Ike Kamphof presenteert diverse mogelijkheden van zintuiglijke existentie en co-existentie, door ritmes, het spiegelen van gebaren en zintuiglijke bijzonderheden te onderzoeken. Deze spelen allemaal een grote rol in onze dagelijkse, grotendeels stille en onderbewuste interactie. Ruud Hendriks bestudeert clowns die gespecialiseerd zijn in dementiezorg en die proberen om mensen met deze aandoening hun zintuiglijke en emotionele bestaan in de wereld te laten behouden. Hij richt zich op het acteren als clown als techniek om extra gevoeligheid te verkrijgen voor de subtiele, woordloze uitdrukkingen van mensen met dementie. Door de zintuigen te trainen, kan de clown beter meegaan met de patiënten en raakt hij beter ingesteld op de manier waarop zij in de wereld staan. De clown probeert ook verborgen vermogens van mensen met dementie aan te boren waardoor ze gevoelig en ontvankelijk blijven voor externe prikkels.

 

 

Biografieën

Ruud Hendriks

Ruud Hendriks (1961) is Assistant Professor Filosofie aan de faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Hij bestudeert kunstzinnige projecten met betrekking tot mensen die aan dementie en de ziekte van Parkinson lijden. Voor zijn onderzoek werd hij getraind als miMakkus-clown. Daarbij leerde hij contact te maken door middel van zeer eenvoudige gebaren, lichaamstaal en mimiek, zonder enig ervarings- of verwachtingsniveau vooraf. Hendriks schreef een artikel over de rol van clowns in de dementiezorg in Medical Anthropology (2012, vol. 31).

Ike Kamphof

Ike Kamphof (1959) is als filosoof verbonden aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Zij bestudeert de rol van media en technologieën in zorgnetwerken. In haar recente boek Iedereen Voyeur (2013) onderzoekt ze onze relatie met de wereld en met elkaar, zoals deze tot uitdrukking komt in manieren van kijken. Ze bestrijdt het heersende beeld van de mens als detective-wetenschapper die de wereld in kaart wil brengen door er toezicht over te houden, en richt zich op belichaamde, multizintuiglijke manieren om de wereld te aanschouwen. Die manieren zonderen de kijker niet af van wat zij ziet, maar transformeren ze samen.

Wat is Training the Senses?

Kennis wordt niet alleen visueel op school verworven, via taal en lesboeken. We leren met al onze zintuigen, door middel van luisteren, proeven, ruiken en aanraken – en zelfs door onze intuïtie te gebruiken. In Training the Senses verkennen en ontdekken deelnemers een nieuw vocabulaire voor al hun zintuigen en nieuwe manieren om ervaring te delen en kennis te verwerven. Training the Senses is een doorlopende serie van Marres, waarbij een indeling tussen de sprekers/performance en het publiek wordt vermeden. Iedereen is welkom om mee te doen.

Met dank aan:
Maastricht University
Ike Kamphof
Joeri Bruyninckx
Anna Harris
Rob van Duyn
Arie van der Lugt
Emilie Sitzia
Annelies Jacobs

2019

2018

2017

2016