Video: Reeled In

Datum: 17 april
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Met: Katja Heitmann
Locatie: De Brandweer

Hoe kunnen we uitstervende bewegingen vastleggen?
Een choreografie voor het sleutelbeen, een dans van navel, buikvet en ribbenkast, de anatomie van een zucht. In September 2019 opent de Duitse choreografe Katja Heitmann (1987) met haar dansers Museum Motus Mori: een museum voor de uitstervende beweging. Zes weken lang, vijf uur per dag, gaan tien dansers de uitdaging aan om uitstervende bewegingen te preserveren. Elke dag vertalen ze die via choreografische sculpturen in hun lichaam. Ze zoomen in op de menselijke motoriek en ontrafelen die in anatomische patronen, structuren, schijnbaar eeuwigdurende loops. In deze training sessie nemen ze ons mee in het maakproces van deze continue voortbewegende tentoonstelling.

 

Biografie

Katja Heitmann

Katja Heitmann (1987, Hamburg/DE) verkent de grensvlakken van dans, beeldende kunst, performance en installatie. Met haar team creëert Katja performance-installaties en theatrale tentoonstellingen waarin het ambigue vraagstuk ‘Wie (of wat) beweegt wie’ wordt verkend. In 2018 startte Heitmann het nieuwe project RealReality, dat bewegingen die dreigen uit te sterven onderzoekt en conserveert. RealReality is een langetermijnproject (2018-2020) bestaande uit doorlopend onderzoek met meerdere presentatieformats, waaronder een choreografische TED-talk, mobiele bewegingslaboratoria, veldonderzoek met verschillende groepen mensen, grote bewegingstentoonstellingen, en stadsrituelen. In de herfst van 2019 installeren Katja en haar team hun eerste grootschalige Movement Museum in Marres, waarin de groeiende verzameling bedreigde menselijke bewegingen wordt gepresenteerd. Ze gaf een voorproefje van wat er komen gaat in een uitzonderlijke sessie van de Marres-serie Training the Senses (Skins, oktober 2018). Klik hier voor een indruk daarvan. In 2016 ontving Katja de Prijs van de Nederlandse Dansdagen voor uitmuntend choreografisch talent.

 

 

  • Credits: Jan van Eijndhoven

Hieronder een indruk van de afgelopen Training the Senses avond:

Foto's: Rob van Hoorn

Wat is Training the Senses?

Kennis wordt niet alleen visueel op school verworven, via taal en lesboeken. We leren met al onze zintuigen, door middel van luisteren, proeven, ruiken en aanraken – en zelfs door onze intuïtie te gebruiken. In Training the Senses verkennen en ontdekken deelnemers een nieuw vocabulaire voor al hun zintuigen en nieuwe manieren om ervaring te delen en kennis te verwerven. Training the Senses is een doorlopende serie van Marres, waarbij een indeling tussen de sprekers/performance en het publiek wordt vermeden. Iedereen is welkom om mee te doen.

2019

2018

2017

2016