Kennis beschouwen we veelal als iets dat we op school hebben geleerd, dat op taal is gebaseerd en voor een groot deel visueel is verworven door te lezen, te kijken en door inzicht. We beseffen echter ook dat ons lichaam uit een uitgebreid reservoir van andere soorten kennis is, die we hebben opgedaan met behulp van onze zintuigen: gehoor, smaak, reuk en tastzin.

We gebruiken onze handen en neus om op de markt fruit uit te zoeken. We gebruiken onze reuk om een geschikte partner te vinden, luisteren om gevaar te bespeuren, en gaan op onze intuïtie af om een idee te vormen van de onzekerheid van anderen. Daarnaast verschaffen de zintuigen informatie waarvan we ons niet altijd bewust zijn. We weten dat een kok zijn reuk en tastzin gebruikt om over de versheid en combinatie van ingrediënten te oordelen. Minder voor de hand liggend is het dat een arts haar handen moet trainen om de juiste diagnose te kunnen vinden, of dat een pottenbakker zijn gehoor moet verscherpen om de echtheid van een porseleinen kom te bevestigen.

Seizoen 2018
De 2018 editie van Training the Senses bestaat uit performances, film, presentaties, muziek, workshops en zelfs warm-ups gericht op uiteenlopende lichaamskennis. In deze editie, verkennen we de manieren waarop we onze zintuigen gebruiken om de wereld om ons heen te ervaren. We oefenen onze stemmen, dragen poezie voor, bewegen door de ruimte luisteren naar vogelgeluiden, mengen onze zintuigen en roepen de wildernis op.  Met onder anderen, Christopher Fitch, Mattijs van de Port, Emilie Sitzia, Wiel Kusters, Poetry Slammers, John Cage, Kim Reijntjes en Roderik Povel.

Ontdek je zintuigen, zorg dat je erbij bent!

NOTE: Tijdens het event wordt gefotografeerd en gefilmd voor een korte registratie. Indien u buiten beeld wenst te blijven, kunt u dit melden bij aankomst.

2019

2018

2017

2016