Datum: 30 maart
Tijd: 20:00 – 22:00 uur
Met: Peter Klosse en Garmt Dijksterhuis
Locatie: Kunstkwartier 6211, Misericordeplein, Maastricht

We leven in een tijd waarin we steeds hogere verwachtingen hebben van ons eten. We verwachten alles het hele jaar door te kunnen eten. Levensmiddelenwinkels en restaurants bieden exquise gerechten, zeldzame combinaties en verbluffende smaken om aan onze nieuwsgierigheid naar nieuwe culinaire avonturen te voldoen. Om dit allemaal mogelijk te maken, ontwikkelt de agrofoodsector steeds geavanceerdere technieken voor de bewerking van ons voedsel. Vaak heeft dit voedsel al een reeks behandelingen ondergaan voordat het de laatste fase bereikt: de bereiding, presentatie en ontwikkeling van de smaak. Grote levensmiddelenconcerns beschikken over smaaklaboratoria waar wetenschappers werken aan specifieke eigenschappen, smaken, geuren en kleuren van het voedsel, om de consument een maximale ervaring te kunnen bieden. Ondanks de groeiende vraag naar zuivere voeding, authentieke recepten en echte kruiden, heeft veel van ons voedsel nog steeds een gefabriceerde smaak. Peter Klosse, hoogleraar Gastronomie en eigenaar van het bekende hotel-restaurant De Echoput bij Apeldoorn, verschaft inzicht in de wetenschap achter de smaak. Garmt Dijksterhuis, die veel ervaring heeft op het gebied van voedselgerelateerde waarnemingskunde in de academische wereld en het bedrijfsleven, legt uit hoe smaak door het gegetene en de eter samen wordt vormgegeven.

Biografieën

Peter Klosse

Peter Klosse (1956) is eigenaar van Hotel Gastronomique De Echoput (Apeldoorn) en oprichter van de Academie voor Gastronomie. In 2004 schreef hij zijn proefschrift over smaakclassificatie. Daarnaast verschenen er diverse boeken van zijn hand over smaak, gastronomie, wijn en voedsel, waaronder The Essence of Gastronomy: Understanding the Flavor of Foods and Beverages en Het Nieuwe Proefboek . Klosse doceert Gastronomie aan de Hotel Management School Maastricht en is lid van het Google Food Innovation Lab.

Garmt Dijksterhuis

Garmt Dijksterhuis (1961) is Associate Professor Psychology and Methodology aan het University College Roosevelt van de Universiteit Utrecht en honorary professor aan de faculteit Food Science van de Universiteit van Kopenhagen. Zijn vakgebied is zintuiglijke waarneming (in het bijzonder smaak en reuk) en consumentengedrag en -ervaring, zowel theoretisch als toegepast. Hij heeft een breed scala aan projecten uitgevoerd op het gebied van voedselperceptie, consumentenkunde en aanverwante vakgebieden, en is (mede)auteur van talloze publicaties over zintuig- en consumentenkunde, statistiek en psychologie.

Wat is Training the Senses?

Kennis wordt niet alleen visueel op school verworven, via taal en lesboeken. We leren met al onze zintuigen, door middel van luisteren, proeven, ruiken en aanraken – en zelfs door onze intuïtie te gebruiken. In Training the Senses verkennen en ontdekken deelnemers een nieuw vocabulaire voor al hun zintuigen en nieuwe manieren om ervaring te delen en kennis te verwerven. Training the Senses is een doorlopende serie van Marres, waarbij een indeling tussen de sprekers/performance en het publiek wordt vermeden. Iedereen is welkom om mee te doen.

2019

2018

2017

2016