Datum: 5 september
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Met: Aart Strootman, Genevieve Murphy
Locatie: De Brandweer
Entree: regulier is 5 euro, student is 2,50 euro
Taal: Engels gesproken 

Sounding Bodies

We zijn gewend om muziek te definiëren als een gezamenlijk product van lichaam en instrument. Terwijl wij ons lichaam trainen om te spelen en luisteren, traint ons lichaam het instrument om geluid te produceren. Het idee van meesterschap in de muziek komt voort uit het naadloos aansluiten van instrument op lichaam. We bespreken de voorwaarden van zo’n naadloze aansluiting of hoe deze kan worden bereikt amper, waardoor we op zoek moeten naar de gebreken en uitzonderingen van deze ervaring.

Wat als het lichaam niet goed genoeg functioneert om het instrument te kunnen trainen, een instrument specifieke aandacht vereist of als diverse manieren van het instrument bespelen effect hebben op de uitkomst? Wat als we het lichaam als instrument zien, het stemmen en samenvoegen met andere lichamen? Deze vragen staan centraal in de eerste Training the Senses Fall Session, Sounding Bodies, met Aart Strootman en Genevieve Murphy.

 

Biografieën

Genevieve Murphy

Genevieve Murphy (1988, Schotland) combineert visuele performance met hedendaagse klassieke muziek, haar concepten vaak gebaseerd op psychologie en invaliditeit. Na haar studie in de richting piano en compositie aan het Royal Conservatoire of Glasgow, Royal Birmingham Conservatoire en het Koninklijk Conservatorium Den Haag, werkte ze onder andere samen met vrije improvisatoren en choreografen, en toerde ze internationaal met beeldend kunstenaar Martin Creed uit Londen.

Sinds mei 2017 is Genevieve een Nieuwe Maker van Nicole Beutler projecten, na het ontvangen van de tweejarige subsidie, de Nieuwe Makers subsidie van FPK. Mede hierdoor kon haar solo productie Something In This Universe (mei 2018) tot stand komen.

De componiste/performer werd in 2018 lid van Standplaats Utrecht, een interdisciplinair performance platform dat wordt ondersteund door verschillende organisaties en bedrijven waaronder Utrecht SPRING Festival and Het Huis Utrecht.

Recentelijk heeft Genevieve haar nieuwe compositie Calm In An Agitated World gepresenteerd met het BBC Scottish Symphony Orchestra en BBC Radio 2’s Young Folk Award winnaar Brighde Chaimbeul in Glasgow op de Old Fruitmarket (mei 2019).

Op 7 september gaat de compositie They Move Differently Here in premiere op de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht, gespeeld door de Australische muziekanten Ensemble Offspring, voorafgaand aan een performance in Sydney in april 2020.

Aart Strootman 

Gitarist en componist Aart Strootman (1987) is een pionier op het podium van hedendaagse muziek. Hij studeerde klassieke gitaar, muziektheorie en muziekwetenschappen, en is momenteel promovendus aan de Universiteit van Leiden via het DocArtes programma. Hij onderzoekt de fysieke modificaties van instrumenten om zo nieuwe geluiden te ontdekken, startende vanuit de basisakoestiek. Aart is momenteel docent muziekgeschiedenis, (gevorderde) gehooroefening, analyse, filosofie, en performance studies aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Na het winnen van de Gaudeamus Award in 2017, schreef hij W.A.L.L., waarvoor hij zelf op maat gemaakte instrumenten ontwikkelde. De première van W.A.L.L. zal op 4 september plaatsvinden. Op zaterdag 7 september zal Aart de prestigieuze Matthijs Vermeulen Prijs in ontvangst nemen op de Gaudeamus Muziek Week in Utrecht voor zijn werk Shambling Emerge – after after party.

Wat is Training the Senses?

Kennis wordt niet alleen visueel op school verworven, via taal en lesboeken. We leren met al onze zintuigen, door middel van luisteren, proeven, ruiken en aanraken – en zelfs door onze intuïtie te gebruiken. In Training the Senses verkennen en ontdekken deelnemers een nieuw vocabulaire voor al hun zintuigen en nieuwe manieren om ervaring te delen en kennis te verwerven. Training the Senses is een doorlopende serie van Marres, waarbij een indeling tussen de sprekers/performance en het publiek wordt vermeden. Iedereen is welkom om mee te doen.

2019

2018

2017

2016