Datum: 23 mei
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Met: archigraphus
Locatie: De Brandweer
Entree: regulier is 5 euro, student is 2,50 euro

Wat is ruimte? We hebben er elk een besef van, maar wanneer we onze aantekeningen gaan vergelijken blijkt iedereen er verschillend over te denken. Meestal ervaren we ruimte als het volume dat ons omringt. We hebben manieren om te kijken naar specifieke ruimtes waarvan we de grenzen visueel kunnen markeren: een rechthoekige kamer, een ronde hal, een klein zaaltje. Ook hebben we een algemeen concept van ruimte in relatie tot psychologische aspecten: ademruimte, bewegingsruimte. We classificeren ruimtes als comfortabel, uitnodigend, warm of sensueel. En sommige ervaren we als muf, beklemmend of zelfs spookachtig. De sessie van vandaag met archigraphus is gericht op ons besef van al deze routines, gevoelens en intuïties over ruimte. Hoe worden we ons bewust van ruimte, welk vocabulaire gebruiken we om ruimte te meten en in kaart te brengen? Dit wordt een zeer praktische workshop: we zullen aan het wandelen gaan, oefeningen doen, opdrachten uitvoeren en ervaringen delen. Bekijk, proef en verbeeld ruimte!

 

Biografie

archigraphus
archigraphus is een internationaal netwerk voor architectuur en ruimtelijke concepten, opgericht door Markus Ulrich en Joachim Schmidt. Ze werden opgeleid als architecten en zetten hun expertise op het gebied van ruimte in voor bouwprojecten, stedelijke omgevingen, landschapsinrichting, licht- en ruimte-installaties, nieuwe media, fotografie, participatie en didactiek. Naast hun hoofdactiviteiten organiseert archigraphus excursies, stadsontdekkingen en interactieve acties in de stedelijke ruimte. Deze zijn onderdeel geweest van culturele programma’s van het Institut Français, het Belgisches Haus Köln, het festival Across the borders, EuRegionale 2008, regio Aachen, gemeente  Aachen, en professionele bedrijven zoals BDA, BDB en SRL in Aachen, Brussel, Keulen, Lens, Lille, Luik, Mons, Parijs, Reims en Sittard.

Foto: Horst Wackerbarth

Wat is Training the Senses?

Kennis wordt niet alleen visueel op school verworven, via taal en lesboeken. We leren met al onze zintuigen, door middel van luisteren, proeven, ruiken en aanraken – en zelfs door onze intuïtie te gebruiken. In Training the Senses verkennen en ontdekken deelnemers een nieuw vocabulaire voor al hun zintuigen en nieuwe manieren om ervaring te delen en kennis te verwerven. Training the Senses is een doorlopende serie van Marres, waarbij een indeling tussen de sprekers/performance en het publiek wordt vermeden. Iedereen is welkom om mee te doen.

2019

2018

2017

2016