Datum: 14 november
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Met: Saskia Wilson-Brown, Laura Speed, Emma Crebolder
Locatie: De Brandweer

Geuren maken deel uit van onze kennis, maar ze zijn vluchtig en verdwijnen vaak voordat ze in taal vastgelegd kunnen worden. Met geuren kunnen sterke herinneringen aan plekken en gebeurtenissen worden opgeroepen en toch hebben we veel moeite met het identificeren van zelfs sterke geuren als bleek, rozemarijn en lavendel. Uit onderzoek blijkt dat mensen die in bepaalde niet-westerse culturen opgroeien een sterker ontwikkeld vocabulaire voor geuren hebben. En dat het voor Europeanen gemakkelijker wordt om geuren te herkennen wanneer ze meer over deze geuren praten. Wat maakt geur zo belangrijk en toch zo moeilijk te bevatten? In deze sessie zullen we geuren identificeren en uitdrukken met Saskia Wilson-Brown (directeur van het Institute for Art and Olfaction), lezen over geur met dichter Emma Crebolder en de relatie tussen geuren en woorden analyseren met neurowetenschapper Laura Speed.

 

Biografieën

Saskia Wilson-Brown (1978)

Als producent en curator op het gebied van beeldende kunst en film leidde Saskia Wilson-Brown het toonaangevende Silver Lake Film Festival, verzorgde zij internationale contacten en ontwikkeling voor Current TV van Al Gore, en was zij consulent voor diverse kunst-, film- en transmediaprojecten. Haar interesse in onorthodoxe praktijken inspireerde haar om in 2012 het Institute for Art and Olfaction, een kunstorganisatie zonder winstoogmerk gericht op experimentatie en educatie in parfumerie, op te richten. Ze werkte samen met internationale instituten zoals Pulitzer Foundation for the Arts, Getty, Hammer Museum, Natural History Museum, Danish Film Institute en Watts Gallery. In 2013 lanceerde zij de Art and Olfaction Awards, een prijsuitreiking voor onafhankelijke, ambachtelijke en experimentele parfumeurs. Zie ook artandolfaction.com

Emma Crebolder (1942)

Na een verblijf van enkele jaren in Tanzania deed Crebolder aan de universiteiten van Leiden en Keulen een studie Afrikaanse talen en Bantoeïstiek, met als hoofdvak Swahili. Crebolder is de eerste officiële stadsdichter binnen het Nederlandse taalgebied, en wel voor Venlo in 1993. Zij publiceerde in literaire tijdschriften als De GidsMaatstafTirade en Het Liegend Konijn. Van Hollands Maandblad is zij sinds 1994 vaste medewerker. Zij publiceerde o.a. Zwerftaal (1995) en het drieluik Vergeten (2010), Vallen (2012) en Verzoenen (2014). De Leo Herberghs Poëzieprijs werd haar toegekend in 2015. In 2018 verscheen Opsnuiven. Zie ook: www.emmacrebolder.com

Laura Speed (1987)

Laura Speed is experimenteel psycholoog en werkzaam bij de afdeling Psychologie van de University of York (VK). In 2014 voltooide ze haar PhD in experimentele psychologie aan University College London. Laura’s huidige werkzaamheden zijn gericht op de wisselwerking tussen taal en perceptie, en de omgevingsfactoren die invloed hebben op deze interactie. Momenteel onderzoekt ze de relatie tussen taal en geurbeleving. Ook verkent zij hoe talige uitingen en cognitie met betrekking tot geur ondersteuning zoeken bij andere zintuiglijke systemen om de betekenis te versterken. Onder de meest recente publicaties van Speed als co-auteur zijn “An exception to mental simulation: No evidence for embodied odor language” in Cognitive Science, en “Superior olfactory language and cognition in odor-color synaesthesia” in Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance.

Wat is Training the Senses?

Kennis wordt niet alleen visueel op school verworven, via taal en lesboeken. We leren met al onze zintuigen, door middel van luisteren, proeven, ruiken en aanraken – en zelfs door onze intuïtie te gebruiken. In Training the Senses verkennen en ontdekken deelnemers een nieuw vocabulaire voor al hun zintuigen en nieuwe manieren om ervaring te delen en kennis te verwerven. Training the Senses is een doorlopende serie van Marres, waarbij een indeling tussen de sprekers/performance en het publiek wordt vermeden. Iedereen is welkom om mee te doen.

2019

2018

2017

2016