Tim Ingold

The Knowing Body

11 mei 2016
Locatie: Van Eyck Academie, Academieplein 1, Maastricht
Tijd: 20.00 – 21.30 uur
Engels gesproken
Tickets: regulier 10 euro / studenten 5 euro.

Met Tim Ingold
De uiteenlopende onderzoeken van Tim Ingold stimuleren ons tot het herwaarderen van alternatieve kennis, of anders gezegd, van dingen die ons lichaam weet maar waar we niet naar handelen, zoals aangeleerde vaardigheden, plotselinge reflexen en intuïtie. Ingold richt zich op alternatieve manieren om kennis te vergaren. Daartoe houdt hij fantasierijke workshops waarbij bijvoorbeeld manden worden gevlochten of waarbij studenten gaan vliegeren. Tim Ingold schrijft over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals mensen en dieren, waarneming, scholing, vaardigheden, perceptie, productie, materialen en wording. Zijn meest recente boek The Life of Lines is een prachtig voorbeeld van zijn verrichtingen: een poëtisch verhaal waarin lichamen, geesten, landschappen, plaatsbeschrijvingen en percepties door een overeenstemming van lijnen met elkaar worden verweven.

Tim Ingold werkte als docent aan de Universiteit van Helsinki, de Universiteit van Manchester en de Universiteit van Aberdeen, waar hij nu een leerstoel in Sociale antropologie bekleedt en leiding geeft aan de werkgroep Knowing From the Inside. In zijn werk ligt de nadruk op belichaamde vaardigheden van perceptie en handelen binnen de sociale en natuurlijke context van de menselijke ontwikkeling. Dit heeft hem gebracht tot het onderzoek naar het gebruik van lijnen in culturen en naar de relatie tussen antropologie, architectuur, kunst en design. Werken van hem zijn onder meer Lines: A Brief History (2007), The Perception of the Environment (opnieuw uitgegeven in 2011), Being Alive (2011), Making: Anthropology, Archaeology, Art and Architecture (2013) en The Life of Lines (2015).
In samenwerking met de Van Eyck Academie.

Training the Senses

Kennis beschouwen we veelal als iets dat we op school hebben geleerd, dat op taal is gebaseerd en voor een groot deel visueel is verworven door te lezen, te kijken en door inzicht. We beseffen echter ook dat ons lichaam uit een uitgebreid reservoir van andere soorten kennis is, die we hebben opgedaan met behulp van onze zintuigen: gehoor, smaak, reuk en tastzin. We gebruiken onze handen en neus om op de markt fruit uit te zoeken. We gebruiken onze reuk om een geschikte partner te vinden, luisteren om gevaar te bespeuren, en gaan op onze intuïtie af om een idee te vormen van de onzekerheid van anderen. Daarnaast verschaffen de zintuigen informatie waarvan we ons niet altijd bewust zijn. We weten dat een kok zijn reuk en tastzin gebruikt om over de versheid en combinatie van ingrediënten te oordelen. Minder voor de hand liggend is het dat een arts haar handen moet trainen om de juiste diagnose te kunnen vinden, of dat een pottenbakker zijn gehoor moet verscherpen om de echtheid van een porseleinen kom te bevestigen.

Training the Senses

De serie Training the Senses bestaat uit presentaties, workshops en echte warming-upsessies die erop zijn gericht inzicht te krijgen in deze kennisgebieden. In de serie verkennen we de manier waarop we onze zintuigen herkennen en gebruiken en, door ze te trainen, er de wereld beter mee leren kennen. De serie is onderdeel van een meerjarig programma van Marres dat gewijd is aan de zintuigen.

Thanks to:
Maastricht University
Ike Kamphof
Joeri Bruyninckx
Anna Harris
Rob van Duyn
Arie van der Lugt
Emilie Sitzia
Annelies Jacobs

2019

2018

2017

2016