Wat horen we eigenlijk van het landschap waarin we leven? Brommende auto’s, scheurende scooters en zoevende trams, winkeldeurbellen, kerkklokken, ringtones, zingende vogels. Tikkende hakken op de straatstenen, kinderstemmen op het schoolplein en op het platteland koeien… We horen ze, maar luisteren er zelden naar. Met 11e-eeuwse liturgie en experimentele muziek, elektronisch geluid en ‘gewone’ klanken, soundtracks van haaien, web DJ’s, speech karaoke, radio en stemmen opent Marres een wereld van geluid die Maastricht deze zomer doet gonzen.

In Marres worden werken gepresenteerd van Haroon Mirza, Ryan Gander, Sarah van Sonsbeeck, Lyndsey Housden, Chaim van Luit, Joseph Beuys, Anri Sala, Nishiko en Paul Devens.

Buiten Marres componeert Kaffe Matthews voor de mergelgrotten in de Sint Pietersberg een audiovisuele installatie met haaien. Espen Sommer Eide omringt de bezoeker in de cellen van de Minderbroedersberg met geluiden van verspreide politieke onlusten. Muziekensemble Graindelavoix ontwikkelt in de crypte van de Sint Servaasbasiliek vanaf 16 juli een klankinstallatie op basis van de oude officiegezangen. Rutger Zuydervelt en Mark Bain maken werk voor het ijshuisje van Marres en de 18e-eeuwse fortificaties de Kazematten. In Intro in situ is werk te horen van Thomas Rutgers en Jitske Blom, en David Helbich.

De compositie van Graindelavoix is pas te beluisteren vanaf 16 juli, want het muziekensemble houdt tussen 16 en 22 juli openbare repetities in de crypte van de Sint Servaasbasiliek. In deze periode zal het gezelschap ook in Marres korte optredens, performances en een lezing-performance geven. Op 22 juli vindt het concert plaats en vanaf 24 juli is de klankinstallatie in de kerk te horen.

 

 

Marres werkt voor Undertones met een passe-partout dat bezoekers toegang geeft tot alle locaties: de overzichtstentoonstelling in Marres en alle locaties van de Undertones route. Bij aankoop van een passe-partout ontvangen bezoekers een uitgebreide stadskaart met informatie over de diverse locaties van Undertones en de te lopen route.

De prijs van een passe-partout bedraagt € 15,-. De Museumjaarkaart geeft uitsluitend gratis toegang tot de tentoonstelling in Marres, niet tot de externe locaties.

Het passe-partout is verkrijgbaar bij Marres (adres: Capucijnenstraat 98) en bij de VVV Maastricht (adres: Kleine Staat 1), maar ook digitaal via www.vvvmaastricht.nl

Beluister het interview met curatoren Juha van 't Zelfde en Valentijn Byvanck in Nooit Meer Slapen

(VPRO, Radio 1) op 28 juni 2014

"You might come out of the water every time singing" – Kaffe Matthews
Graindelavoix. Photo: Koen Broos
Rutger Zuydervelt, IJstijd
Espen Sommer Eide, Audible
Espen Sommer Eide, language meaning music I, photo Thor Brodreskift
Espen Sommer Eide 396 Hz at 2000 framess 88 BPM at 1000 framess
Caves of St. Pietersberg. Photo Johannes Timmermans. Courtesy of VVV Maastricht
Casemates. Courtesy of VVV Maastricht
Photo: Elspeth Diederix
Photo: Elspeth Diederix

Undertones wordt genereus ondersteund door Fonds 21, Stichting Elisabeth Strouven en Prins Bernhard Cultuurfonds.