Tsunami-aardewerk in bruikleen bij Provincie Limburg

De Japanse beeldend kunstenaar Nishiko zocht voor het The Repairing Earth Quake Project in het door de aardbeving en tsunami getroffen gebied Miyagi naar stukjes porselein, plastic onderdelen, kapotte, alledaagse voorwerpen. Ze repareerde ze met hulp van de bewoners om ze vervolgens een nieuw thuis te bezorgen. Daan Prevoo, gedeputeerde voor Water en Waterveiligheid, krijgt van Nishiko een gerepareerde porseleinen schaal in bruikleen. Mocht de eigenaar zich melden, dan moet hij het kunstwerkje teruggeven.

De objecten zijn onderdeel van de expositie Intimacy / Chambres d’Amis, van Marres, Huis voor Hedendaagse Kunst in Maastricht. Gedeputeerde Prevoo bezocht de opening van deze expositie en sprak daar al kort met Nishiko (zie foto): “Het is overweldigend om te zien hoe deze kunstenares menselijk drama, veroorzaakt door natuurgeweld, heeft weten te vangen in iets eenvoudigs als gerepareerd aardewerk. En het bord op mijn werkkamer is, tot het misschien ooit opgehaald wordt, een continue reminder: veilig kunnen wonen in een waterrijk gebied als Limburg is voor mij topprioriteit.”

Valentijn Byvanck is directeur van Marres. Hij sluit zich bij Prevoo aan: “Ik vind het ontroerend om te bedenken dat zo’n stil aandenken aan deze verschrikkelijke gebeurtenis, waarbij veel families zijn ontwricht en huizen verwoest na lange omzwervingen geadopteerd wordt in het huis van de Provincie Limburg.”

Meer informatie over het werk van Nishiko vind je op haar pagina: nishiko55.com.

De schaal wordt op woensdag 15 juli om 13.00 uur in het Gouvernement aan de Maas door Nishiko aangeboden aan gedeputeerde Prevoo. Iedereen is welkom. Aanmelden bij Bas Albersen, communicatieadviseur van Daan Prevoo, via b.albersen@prvlimburg.nl of 06 21699201