De Winter Anti Depression Show brengt de zomer dichterbij. Met Chris Kabel, Katja Gruijters, Ludmila Rodrigues, Kaffe Matthews, FourceLabs, Alessandro Gualtieri, Thierry Mandon, Lisa Pacini en Christine Istad.

Een op de zestien Nederlanders lijdt aan de winter. Sommigen komen niet uit bed en presteren slecht op het werk. Anderen verwaarlozen familie en vrienden. Velen gaan op zoek naar zonnige oorden, subtropische eilanden of de zonnebank. Over de oorzaak van een winterdepressie verschillen de meningen. Zeker is dat ons metabolisme een beetje verandert als het buiten koud is en de dagen korter worden. We komen in een langzamer ritme en onze zintuigen missen stimuli. Een staat die in de verte herinnert aan winterslaap. Wetenschap en industrie zien het gebrek aan zonlicht als boosdoener en zetten zwaar in op lichttherapie. Nederlandse ziekenhuizen hebben speciale ruimtes voor deze therapie. Met behulp van ingenieuze lampen en weksystemen zorgt Philips ervoor dat mensen ook thuis hun winterblues kunnen verzachten.

De nadruk op licht doet ons haast vergeten dat ook onze andere zintuigen in de winter tekortkomen. We missen de geur van bloemen en planten, het gevoel van blote voeten in het zand, het geluid van krekels in de zomer. In de Winter Anti Depression Show onderzoekt Marres met een groep vormgevers en kunstenaars de mogelijkheid om de zintuigen een tijdelijke oppepper te geven. Met Chris Kabel, Katja Gruijters, Ludmila Rodrigues, Kaffe Matthews, FourceLabs, Alessandro Gualtieri, Thierry Mandon, Lisa Pacini en Christine Istad ontwikkelt Marres een Art Resort, waarin bezoekers worden ondergedompeld in uiteenlopende zintuiglijke ervaringen.

De Winter Anti Depression Show is een pilot voor de spectaculaire grote zintuigententoonstelling Here Comes The Sun in de voormalige Sphinxfabriek in Maastricht, 21 dec 2015 – 22 maart 2016.

foto: Gert Jan van Rooij
foto: Gert Jan van Rooij

Touch

Chris Kabel, Reflexology Floor, 2014 – foto: Gert Jan van Rooij

De TOUCH kamer van Chris Kabel richt zich op reflexologie. Deze wetenschap gaat ervan uit dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met punten in de voeten. De vloer is zo aangelegd dat hij via de voeten het lichaam van de bezoekers masseert. Al wandelend ontdekken bezoekers het patroon en de structuur die het grootste effect bij hen teweegbrengen. Sommige vloerdelen drukken in de voeten, andere veroorzaken niet meer dan een lichte tinteling. De bezoekers bepalen de intensiteit en het gewenste resultaat door hun eigen profiel te kiezen. Na afloop gaan ze door een bloemenzee naar de volgende zaal.

Move

Ludmila Rodrigues, Individual and social explorations in the Room for Movement, 2014 – foto: Gert Jan van Rooij

Beweging is essentieel voor het opwekken van zintuig­lijke ervaringen. Je kunt bewegen op een home­trainer of oefeningen doen in het fitness­centrum. In alle gevallen is het weldadig om gezamenlijk oefeningen te doen waarin de sociale component de fysieke onder­steunt. In deze zaal nodigt de ontwerpster Ludmila Rodrigues bezoekers uit om een choreografie te maken van een gezamenlijke beweging. De spelers zijn met elkaar verbonden door een net, waardoor elke beweging een reeks andere bewegingen uitlokt. De instal­latie gedraagt zich op zijn beurt als een extra lichaam dat de aanwezigheid van het publiek volgt en aantoont. De bezoeker beweegt en wordt (voort)bewogen.

Taste

Katja Gruijters, Saint John’s Wort Lab, 2014 – foto: Gert Jan van Rooij

St. Janskruid, waaraan al eeuwenlang een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven, is het natuurlijke bestanddeel van alle antidepressiva. Je kunt pillen slikken, of somberen, maar je kunt ook onderzoeken wat drie koppen St Jansthee per dag met je doen. In deze kamer leren bezoekers over de werking van dit sterke kruid en ondervinden ze de mogelijkheden voor een vrolijkheidsdieet: thee, siroop, vinaigrette, olie, tinctuur, zalfjes en zelfs after-sun crème.

Smell

Alessandro Gualtieri, Summer scent, 2014 – foto: Gert Jan van Rooij

Onze winterfeesten compenseren het gebrek aan geuren in de natuur met sterke essenties: sinaasappelen, speculaaskruiden, dennenboom en brandewijn: het zijn geuren die we met de winter zijn gaan associëren. Werkt dat ook zo met de zomer? Is het mogelijk om midden in de winter een vleugje zomer binnen te halen? Dat is de opgave die de parfumeur Alessandro Gualtieri zichzelf stelde: ruik de zomer in de winter.

Feel

Kaffe Matthews, Sonic Bed, 2014 – foto: Gert Jan van Rooij

Geluidskunstenaar/componiste Kaffe Matthews ontwierp het ‘Sonic Bed’, een reusachtig bed dat je lijkt te wiegen op de geluiden die het voortbrengt. Bezoekers worden uitgenodigd erin te gaan liggen en zich volledig te ontspannen in een compositie die beweegt en tijdens het spelen ver­schillende delen van je lichaam stimuleert. Subtiel, dynamisch, soms bijna niet hoorbaar, speelt het Sonic Bed muziek die je voelt in je lichaam en in je oren.

Hear

Fourcelabs, Sounds of the Sun, 2014 – foto: Gert Jan van Rooij

In de door FourceLabs gemaakte HEAR zaal worden bezoekers aangemoedigd een zomers landschap te creëren. Bij het binnengaan van de donkere ruimte krijgen ze een spiegeltje in de hand. Met dit spiegeltje activeren ze via een centrale lichtbron een grote hoeveelheid zomerse geluiden: tsjir­pende krekels, een zingende merel, een warme bries door de bladeren, het ruisen van de zee, kinderen op het strand. De bezoekers kunnen ervoor kiezen samen een landschaps­compositie te maken, of zich te verliezen in hun meest geliefde zomer­geluiden.

See

Chris Kabel, Blue Sky Lamp, 2014 – foto: Gert van Rooij

Bij zomergeluk hoort niet alleen de stralende zon, maar ook het licht van de strakblauwe hemel dat energie geeft en mensen gelukkig maakt. De hemel is zo blauw doordat het zonlicht wordt verstrooid door heel kleine stofdeeltjes in de atmosfeer. Chris Kabel onderzoekt in de SEE zaal hoe dit effect zo realistisch mogelijk kan worden nagebootst, opdat de licht­­ervaring een zomerse dag zo dicht mogelijk benadert. De ontwerper recon­strueert de strakblauwe zomer­hemel met een installatie van led-licht en kunststof lenzen die met speciale nanopoeders zijn gekleurd. Bezoekers duiken onder in het zomerlicht en ervaren het weldadige gevoel van een strakblauwe hemel.

Sun

Lisa Pacini and Christine Istad, SUN, 2014 – foto: Gert Jan van Rooij

De kunstenaars Lisa Pacini en Christine Istad ontwikkelden samen met een team van ontwerpers een grote zon, bestaand uit een enorme hoeveelheid led-lampjes die langzaam van kleur veranderen en overgaan van dieprood naar lila tinten. Het licht is uitzonderlijk fel en zou gemakkelijk voor de echte zon kunnen doorgaan. Lisa Pacini en Christine Istad brachten hun zon naar het in de winter zonloze noorden van Noorwegen en maakten er een filmisch verslag van. De film, getoond in Marres, is een vooraankondiging van hun volgende reis waarin ze de zon vanuit het hoge noorden naar Maastricht zullen brengen.

Praktische informatie

Bezoekers worden tweemaal per uur in groepen van maximaal 8 personen rondgeleid door de Winter Anti Depression Show. Marres adviseert bezoekers zelf groepjes samen te stellen en een rondleiding te reserveren via: info@marres.org. Uiteraard is het ook mogelijk individueel aan een rondleiding deel te nemen.

Voor de Winter Anti Depression Show gelden bijzondere toegangsprijzen, namelijk:

– Reguliere toegangsprijs: €10

– 65+ / Studenten / Kinderen vanaf 12 jaar: €5

– Museumkaart / ICOM / Kinderen tot 12 jaar: gratis

– Studenten ABKM / Jan van Eyck: gratis