Kennis beschouwen we veelal als iets dat we op school hebben geleerd, dat op taal is gebaseerd en voor een groot deel visueel is verworven door te lezen, te kijken en door inzicht. We beseffen echter ook dat ons lichaam uit een uitgebreid reservoir van andere soorten kennis is, die we hebben opgedaan met behulp van onze zintuigen: gehoor, smaak, reuk en tastzin.

We gebruiken onze handen en neus om op de markt fruit uit te zoeken. We gebruiken onze reuk om een geschikte partner te vinden, luisteren om gevaar te bespeuren, en gaan op onze intuïtie af om een idee te vormen van de onzekerheid van anderen. Daarnaast verschaffen de zintuigen informatie waarvan we ons niet altijd bewust zijn. We weten dat een kok zijn reuk en tastzin gebruikt om over de versheid en combinatie van ingrediënten te oordelen. Minder voor de hand liggend is het dat een arts haar handen moet trainen om de juiste diagnose te kunnen vinden, of dat een pottenbakker zijn gehoor moet verscherpen om de echtheid van een porseleinen kom te bevestigen.

Seizoen 2019
Het nieuwe seizoen van Training the Senses staat weer voor de deur. Met in 2019 onder anderen: Sander Breure en Witte van Hulzen (over performance en stilstand), Katja Heitmann & dansers (uitstervende beweging), Espen Sommer Eide, Martin Taxt en Mari Brunvoll (muziek voor de halfslaap), Katja Gruijters & ArtEZ (eetworkshop) en Renzo Vitale (dagelijkse akoestiek). Elk van deze makers wordt verbonden met een of meer experts en performers om samen een avondsessie voor te bereiden.

Ontdek je zintuigen, zorg dat je erbij bent!

Training the Senses is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Overvoorde – Gordon Stichting / het Pauwhof Fonds.