Jerome Daly, Untitled (Postmodern Times), 2014

Marres Currents #2: Hélène Webers & Mels Evers

Regelmatig stuurt Generatie M jonge cultuurfanaten op pad om in gesprek te gaan met opvallende figuren uit de wereld van kunst en cultuur; actuele en vernieuwende initiatieven vanuit een insider’s perspective. Deze week sprak Lon van den Berg met Hélène Webers en Generatie M-redacteur Mels Evers, die samen zijn aangesteld als curators van de nieuwe expositie Marres Currents #2 – Rumour Has It in Marres Maastricht.


Wat is Marres Currents #2?

Hélène: Marres is een huis voor hedendaagse kunst in Maastricht. Jaarlijks lanceren zij de tentoonstelling Marres Currents, die wordt samengesteld door jonge curatoren met het afstudeerwerk van kunstacademies uit Zuid-Nederland, België en Duitsland. Zo treedt Marres op als platform voor startende kunstenaars en curatoren, en draagt hiermee bij aan een internationale infrastructuur voor talentontwikkeling.

 
Hoe verliep de samenwerking tussen jullie?

Mels: De samenwerking met z’n tweeën verliep erg goed, omdat je dan met elkaar kan sparren over hetgeen er gepresenteerd was. Doordat we hier uitgebreid over gesproken hebben, is de selectie weloverwogen tot stand gekomen. En omdat smaken verschillen, is daar een veelzijdig interessant geheel uit voortgekomen.

 
Want hoe hebben jullie het aangepakt?

Hélène: Je wordt overladen met werk waar je een selectie uit moet maken. Wat is dan een goede keuze? Je maakt een keuze vanuit je eigen smaak, maar moet vooral bedenken hoe het binnen een breder perspectief interessant is.
Mels: Het blijft altijd schipperen tussen deze twee uitgangspunten. Uiteindelijk is alles subjectief.
Hélène: Ook waren er grote verschillen per academie. Qua niveau, maar ook qua presentatie. Bij sommige academies was er maar een selecte groep studenten, die een aparte ruimte tot hun beschikking hadden en waarvan een uitgebreide beschrijving over het werk in een mooie catalogus terug te vinden was. Dan weer stonden alle werken van alle jaren zonder bordjes door elkaar.


Wat was de basis voor jullie tentoonstelling?

Hélène: We zijn uitgenodigd om een tentoonstelling te maken met het werk van recent afgestudeerden, dus Rumour Has It toont waar een nieuwe generatie kunstenaars mee bezig is.
Mels: We hebben gekeken naar de praktijk van nu: wat speelt er en wat vinden wij interessant? Vanuit hier is de rode draad ontstaan voor de tentoonstelling, die zich focust op het ontrafelen van verhalen. De gekozen werken hebben allemaal een bepaalde gelaagdheid in zich: bij de tweede keer kijken kun je iets totaal anders zien.
Hélène: Bijzonder vind ik ook dat sommige werken locatie specifiek zijn. Kunstenaars hadden dit in eerste instantie aangepast aan het pand van hun academie, maar hebben dat voor Rumour Has It aangepast aan het huis van Marres.

 
Wie zouden jullie over tien jaar nog een keer cureren?

Hélène: Allemaal. Stuk voor stuk. Of, is dat geen bevredigend antwoord?
Lon:
Hélène: Alle werken lopen allemaal heel erg uiteen. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende media, dus echt onderscheid is moeilijk te maken.
Mels: Ik kan de tentoonstelling ook niet als losse werken beschouwen. De samenwerking met verschillende kunstenaars was heel bijzonder en alles bij elkaar maakt het tot één geheel.
Hélène: Kom vooral naar de opening op donderdag 11 december: deze avond zullen er alle werken te zien zijn, omdat er ook performance elementen een rol spelen in de tentoonstelling. Tevens zijn alle kunstenaars aanwezig om hun werk toe te lichten.

 

Donderdag 11 december is de opening van de tentoonstelling Rumour Has It. De expositie is te zien tot en met 13 februari 2015. Op 4 januari, 1 en 8 februari worden door verschillende kunstenaars middagen georganiseerd. De tentoonstelling wordt feestelijk afgesloten op 12 februari. Lees hier meer over de expositie en het programma.

 
© Jerome Daly, Untitled (Postmodern Times), 2014.
 

 

Lees ook